Krónika

Befagyasztja termékei árát egy francia kereskedelmi lánc

Az árstop nem csak Magyarországon népszerű

A Carrefour francia vállalat november 30-ig befagyasztja száz hétköznapi szükségleti cikk árát a szardíniakonzervtől kezdve a rizsen át a mosogatószerig.

A francia kiskereskedelmi lánc nem egyedüli az intézkedéssel, mostani bejelentésével több másik vállalathoz csatlakozik, amelyek a kormány nyomására az árak befagyasztásával próbálnak segíteni a fogyasztóknak az erősödő infláció következtében. Májusban a szintén francia Leclerc szupermarketcsoport is korlátozta a 120 leggyakrabban vásárolt termék árát, míg a brit Asda és Morrisons szupermarket-üzemeltetők is közölték, hogy csökkentik az alapvető cikkek árát.

Ráadásul nemcsak az élelmiszerláncok igyekeztek csökkenteni az árat, hanem a TotalEnergies olajipari nagyvállalat és a CMA CGM hajózási cég is. A TotalEnergies közölte, hogy szeptember 1-jétől az év végéig csökkenti az üzemanyagárakat Franciaország-szerte a töltőállomásain, míg a CMA CGM fuvardíjait csökkenti konténerenként 750 euróval az Ázsiából Franciaországba irányuló import esetében.

Az e hónapban közzétett adatok szerint Franciaországban az infláció júliusban 6,8 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték az 1990-es évek eleje óta.

Kapcsolódó írásaink