Krónika

Amerikában még hivatali átszervezést is hozott a járvány

Komoly átalakításokat jelentettek be az Egyesült Államok járványügyi központjánál (CDC) a koronavírus-járvány kezelésének értékelése és az intézményt ért heves bírálatok nyomán. Világszerte egy nap alatt csaknem félmillió új fertőzöttet találtak.

Amerikában még hivatali átszervezést is hozott a járvány
Gyermekek tesztelése a kínai Xiamen városában
Fotó: STR/AFP

Az egyik fő célunk, hogy megszűnjenek az egymást átfedő és egymásnak ellentmondó közegészségügyi ajánlások – többek közt erről is beszélt (magyar idő szerint) szerdán éjjel Rochelle Walensky, az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) igazgatója. A szakember a szervezet vezetőségének ülése után jelentette be azokat a változásokat, amelyek egyebek mellett a hatóság reagálóképességének felgyorsításáról és a kormányzati szervezetekkel való együttműködés javításáról szólnak.

Rochelle Walensky elismerte, hogy a CDC több hibát is elkövetett az elmúlt években
Rochelle Walensky elismerte, hogy a CDC több hibát is elkövetett az elmúlt években
Fotó: Getty Images via/Roe Raedle

A CDC által kiadott közlemény elszámoltathatóságot, együttműködést, kommunikációt, a közegészségügy cselekvésorientált kultúrájának kialakítását ígéri. Rochelle Walensky elismerte, hogy ugyan a hatóság 75 éve, megalakulása óta készült a koronavíruséhoz hasonló járványok kezelésére, ám a nagy pillanatban a teljesítményük nem felelt meg az elvárásoknak. A konkrét lépések között szerepel az intézmény kommunikációs tevékenységének átszervezése és az internetes oldalának átalakítása is. A hatóságnál csaknem tizenkétezer ember dolgozik, éves költségvetése pedig tizenkétmilliárd dollár.

Kapcsolódó hír, hogy a legfrissebb jelentések szerint huszonnégy óra alatt csaknem félmillió ember fertőződött meg a koronavírussal. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesített adatai szerint (zárójelben a nemzetközileg ugyancsak elfogadott Worldometers statisztikája szerepel) eleddig 593 257 173-an (598 238 072-en) kapták el a kórt. A halálos áldozatok száma hivatalosan 6 445 285 (6 464 043) – ugyanakkor meg kell jegyezni, a valós veszteség ennek legkevesebb a két-háromszorosa lehet. Például az Indiában a feljegyzett 527 206 elhunyt mértékadó becslések szerint is csak a tizede a ténylegesnek, de a Mexikó által jelentett 328 871 fős statisztika is minimum kétszázhúsz-kétszázhatvanezres plusz korrekcióra szorul.

A tudományos sajtó összegzése szerint egyébként mára virradóan Japánból jelentették a legtöbb új fertőzöttet (208 483) és áldozatot (300) is. A második helyen Dél-Korea áll 178 480 beteggel – ugyanakkor a veszteségek tekintetében Ausztrália (19 718 friss eset) megelőzi a sorban (134 míg az előbbi 61 halott). Mexikóból 73 áldozatról és csaknem tízezer friss covidosról érkezett hír. Világszerte tegnap egyébként hivatalosan 661 ember életét követelte a pandémia.

Kapcsolódó írásaink