Krónika

Egyáltalán nem biztos a világháborúsnak mondott roncs eredete

Tisztázatlan a története a Nagybajcs és Vámosszabadi határában a Duna alacsony vízállásánál előbukkanó maradványoknak

Bár a közbeszédben második világháborúsnak emlegetik a Nagybajcs és Vámosszabadi határában lévő dunai hajóroncsot, egyáltalán nem biztos, hogy ez megállja a helyét. Legutóbb egy felvidéki magyar portál próbált utána járni az igazságnak.

Egyáltalán nem biztos a világháborúsnak mondott roncs eredete
A maradványok csak a Duna alacsony vízállásakor láthatók
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A szárazság egyik hozadéka, hogy egyre alacsonyabbak a hazai folyók vízszintjei. S ahogy a hullámok visszább húzódnak, úgy bukkannak elő a folyamok medreiből a korábbi idők maradványai. Így történt ez ismét Nagybajcs és Vámosszabadi határában is, ahol ismét látható lett a Duna medrében egy - a közbeszédben második világháborúsnak mondott - hajóroncs.

Az oldalára borulva mederbe ágyazódott jármű eredeti funkcióját legutóbb a Körkép cikkében Orbán Gábor felvidéki magyar hadtörténész próbálta körbejárni. A szakértő felhívja a figyelmet a hajótest formájára és arra a csőrendszerre, amely a roncs hátsó és középső részén vehető ki. Szerinte ezek támpontok lehetnek egy esetleges azonosításhoz.

Tény, hogy a roncs közvetlen szomszédságában lévő emlékművön nyolc szovjet katona neve olvasható - ám a hadtörténész kiderítette, hogy az 1945-ös esetben érintett és valóban elmerült hajót a Dunai Flottilla szovjet műszaki személyzete még az év májusának végén kiemelte, hogy megvizsgálják, javítható-e. A sérülés azonban annyira súlyos volt, hogy a járművet elbontották.

Felvetődött, hogy a harcok lezárulta után az aknamentesítést végrehajtó hajók egyike járt pórul, ám az efféle munkát inkább fából és alumíniumból készült alkalmatosságokkal végezték.

A történész a magyar és német verziót is megvizsgálta, de egyik mellett sem tud állást foglalni. Felveti, egyáltalán nem biztos, hogy katonai eszközzel állunk szemben, sőt, az sem garantált, hogy a háborúnak bármiféle köze van az esethez. Végül azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy  a hajdani Csehszlovák Határőrségé is lehetett a most ismét látható roncs.

Kapcsolódó írásaink