Krónika

Átszállás nélkül Pesterzsébetről a belvárosba

Közvetlenül, átszállás nélkül is elérhető ettől a hétvégétől Pesterzsébetről a pesti belváros: augusztus 13-án, szombaton indul a 2B villamosjárat. A pesti fonódó villamoshálózat kiépítésének részeként induló új villamos összeköttetést biztosít Pesterzsébet, Pacsirtatelep és a Jászai Mari tér között, átszállás nélkül elérhetővé téve Budapest XX. kerületéből a Boráros térnél a 4-es és a 6-os villamost, a Fővám térnél az M4-es, a Vigadó térnél (itt rövid sétával) az M1-es, a Kossuth Lajos térnél pedig az M2-es metrót.

Átszállás nélkül Pesterzsébetről a belvárosba
Vége a többszöri átszállások időszakának, a 2B valós alternatíva lesz a dél-pestieknek
Fotó: MH

Az újonnan induló villamossal gyakorlatilag annak az elképzelésnek a megvalósulása folytatódik, amely a Vitézy-Tarlós együttműködéssel kezdődött egy évtizeddel ezelőtt: a fonódó villamoshálózatok kialakítása. A minta Budán bevált, és már Pest is érezheti az áldásait.

Az új járattal jelentősen gyorsabban és átszállás nélkül érhető el Pesterzsébetről a pesti belváros, mint a jelenleg közlekedő járatokkal. A 2B villamos augusztus 13-tól, szombattól a hét minden napján közlekedik, napközben 15, az esti órákban 20 percenként indulnak a szerelvények a Jászai Mari tér és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, az átszállásmentes szolgáltatás a késői órákban is elérhető. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló új járat egyben közvetlen belvárosi és metrócsatlakozási kapcsolatot biztosít a Mester utca és Vágóhíd utca kereszteződésének környékén kiépülő új negyed lakóinak is.

Az új járat indulásától függetlenül a 2-es, a 2M és a 24-es villamos útvonala nem változik, azok továbbra is az eddig megszokottak szerint járnak, de a 2M járat a mainál sűrűbb menetrend szerint közlekedik. Az 51-es villamos a jövőben csak csúcsidőben közlekedik, azon kívül az 51A villamossal lehet utazni a Ferenc körút és Könyves Kálmán körút térsége között.