Krónika

Poliovírus elleni emlékeztető oltást javasolnak a londoni gyerekeknek

A járványos gyermekbénulást okozó vírus örökítőanyagát mutatták ki a város szennyvizében

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UKHSA) poliovírus elleni emlékeztető oltást javasol a Londonban élő gyerekeknek, miután a járványos gyermekbénulást okozó vírus örökítőanyagát mutatták ki a város szennyvizében - jelentette szerdán a CNN amerikai hírtelevízió.

Poliovírus elleni emlékeztető oltást javasolnak a londoni gyerekeknek
képünk illusztráció
Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW / AFP

A brit egészségügyi hatóságok a betegség ellen London összes körzetében minden 1 és 9 év közötti gyermeknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását, ami a UKHSA szerint magas fokú védettséget jelent mind a járványos gyermekbénulás, mind pedig a vírus továbbterjedése ellen.

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint hozzávetőlegesen egymillió gyermek érintett az intézkedésben.

A UKHSA közleményében beszámolt róla, hogy február és július között mintegy 116 féle poliovírus-maradványra bukkantak 19 londoni szennyvízmintában. Ezek nagy része ellen véd ugyan a kötelező oltás, de akadtak olyan minták is, amelyekben a vírus mutációit vélték felfedezni. A poliovírus ezen változatai nagyobb eséllyel okozhatnak maradandó bénulást azoknál, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltással.

Egyelőre senkinél nem azonosítottak poliovírus-fertőződést - az utolsó poliovírusos esetet 1984-ben azonosították a szigetországban. Vanessa Saliba epidemiológus, a UKHSA tanácsadója elmondta, hogy a lakosság túlnyomó része teljes védettséggel rendelkezik a vírus ellen, az átoltottsági arány azonban az érintett, londoni térségben a legalacsonyabb.

Kapcsolódó írásaink