Krónika

Közelíti az ezret az egy nap alatt érkező illegális migránsok száma

Közelíti az ezret az egy nap alatt érkező illegális migránsok száma
Hajnali csendélet Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen
Fotó: Police.hu

A nagylaki rendőrök román kollégáikkal együttműködve 75 migránssal szemben intézkedtek Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen – tudatta a Police.hu.

A rendőrségi portál beszámolt arról, hogy a határátkelőn egy román férfi jelentkezett belépésre augusztus 10-én hajnalban egy román honosságú tehergépjármű vezetőjeként. A magyar és román egyenruhások közös ellenőrzésük során a gépjármű vontatmányában 75 migránst vontak intézkedés alá, akik nem rendelkeztek a Magyarország területére történő belépés feltételeivel.

A nagylaki határrendészek az idei évben 140 esetben 2084 migránssal szemben intézkedtek a román társszervekkel végzett közös ellenőrzések során – közölte a rendőrség.

A szokásos határrendészeti összesítő szerint a szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 9-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 646 határsértőt tartóztattak fel, és 209 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben, tizenegy esetben eljárás indult embercsempészés miatt.

Részletes beszámolók

Az egyenruhások augusztus 9-én 0 óra 5 perckor az 5433-as számú úton, Ruzsa közigazgatási területén intézkedés alá vonták egy német honosságú kistehergépkocsi vezetőjét, egy 24 éves szír férfit. A sofőrön kívül a járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A járőrök augusztus 9-én 0 óra 55 perckor az 5433-as számú úton, Mórahalom térségében intézkedés alá vonták egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 30 éves szerb férfit. A sofőrön kívül a járműben 12, magukat afgán, pakisztáni és indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök augusztus 9-én 1 óra 50 perckor az 5433-as számú úton, Mórahalom térségében intézkedés alá vonták egy osztrák honosságú kisteherautó vezetőjét, egy 32 éves szír férfit. A sofőrön kívül a járműben 28, magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Állampolgári bejelentésre érkeztek a rendőrök augusztus 9-én 8 órakor egy dunaföldvári telephelyre, ahol egy bolgár honosságú tehergépkocsi rakterében nyolc, magukat indiai és afgán állampolgárnak valló férfit találtak. A járművet egy bolgár férfi vezette, aki elmondta, hogy Románia felől érkezett hazánk területére, és nem tudott a raktérben tartózkodókról. Ebben az esetben ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást embercsempészés miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztálya jelzése alapján a rendőrök augusztus 9-én 9 óra 40 perc körüli időben az M5-ös autópályán, Inárcs térségében intézkedés alá vontak egy cseh honosságú tehergépkocsit, amelyet egy 46 éves ukrán férfi vezetett, mellette utasként foglalt helyet társa, egy 51 éves cseh férfi. A gépkocsi utasterében nyolc, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján augusztus 9-én 16 óra körül az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy szlovák honosságú tehergépkocsit. A 24 éves szlovák sofőrön kívül a járműben harminc, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján augusztus 9-én 19 óra körül az M1-es autópályán, Tatabánya térségében az egyenruhások megállítottak egy osztrák honosságú tehergépkocsit, amelyet egy 22 éves szír vezetett, mellette utasként foglalt helyet társa, egy szintén szír férfi. Rajtuk kívül a gépkocsiban 27, magukat indiai, török és afgán állampolgárnak valló külföldit találtak.

Az osztrák és a magyar rendőrök közösen vonták intézkedés alá azt a 34 éves szír férfit, aki egy belga honosságú személygépkocsi vezetőjeként Várbalog térségében, a 8505-ös számú főútról egy jelöletlen mellkútra kanyarodott augusztus 9-én 19 óra körül. Az egyenruhások megállapították, hogy a sofőr az utasként szállított, magát ugyancsak szír állampolgárnak valló férfinak segédkezett az országhatár illegális átlépésben.

Szeged közigazgatási területén, az M43-as autópályán 2022. augusztus 9-én 22 órakor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy osztrák honosságú személyautó 19 éves román sofőrjét, aki 13 – magukat indiai és pakisztáni állampolgárnak valló – illegális migránst szállított.

Szeged-Szőreg belterületén 2022. augusztus 9-én 23 óra 15 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú személyautó 47 éves magyar sofőrjét, aki három – magukat szír állampolgárnak valló – illegális migránst szállított.

Az 53-as számú főúton, Kisszállásnál 2022. augusztus 9-én 23 óra 5 perc körül az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú tehergépkocsi 40 éves román vezetőjét, aki 13 – magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak valló – külföldit szállított.

Kapcsolódó írásaink