Krónika

Hatástalanítják a veszprémi bombát

Megkezdték a Veszprém belvárosában előkerült második világháborús légibomba hatástalanítását a Magyar Honvédség tűzszerészei.

Hatástalanítják a veszprémi bombát
Ötszáz méter sugarú körben zárták le a területet
Fotó: MTI

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: mintegy 500 méter sugarú körön belül mindenki elhagyta otthonát, munkahelyét. A rendőrség lezárta a kijelölt területet, a tűzszerészek pedig megkezdték az 500 kilogrammos szovjet légibomba hatástalanítását az Egyetem utcában. A robbanótestet orr- és fenékgyújtó szerkezettel látták el, amelyet el kell távolítani a légibomba biztonságos kiemeléséhez és szállításához.

A második világháborús bomba munkálatok közben került elő
A második világháborús bomba munkálatok közben került elő
Fotó: MTI

Máté Alexandra hadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek 10 óra után elmondta, mindenki elhagyta a lezárt területet, amelynek kiürítésében mintegy száz rendőr vett részt. Hozzátette: mindenki együttműködő volt. A szóvivő elmondta azt is, hogy a lezárás mintegy 30 utcát érint, ahol csaknem 700 ember lakik, de összesen mintegy ezer embernek kellett elhagynia otthonát, munkahelyét.

Egy 500 kilogrammos szovjet légibombát találtak
Egy 500 kilogrammos szovjet légibombát találtak
Fotó: MTI

A múlt héten földmunkálatok közben egy második világháborús 500 kilogrammos bombát találtak Veszprémben az Egyetem utcában. Mivel a bombát az elszállítást megelőzően hatástalanítani kell, a Magyar Honvédség tűzszerészeinek munkája idejére a robbanótest felfedezési helyétől mintegy 500 méter sugarú körben a rendőrség kiürítette és lezárta a városrészt.