Krónika

Ajándékot kaptak az állatkert lakói

Budapest egyik legkedveltebb és leglátogatottabb kulturális közintézménye, a Fővárosi Állat- és Növénykert 156 éves.

Ajándékot kaptak az állatkert lakói
Nyugat síkvidéki gorilla a kifutójában játszik a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2022. augusztus 9-én. A budapesti állatkert 156. születésnapja, amely egyben a magyar állatkertek napja is, alkalmából több állat játékokat kapott ajándékba
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az állatkert kedden ünnepli fennállásának 156. évfordulóját: 1866. augusztus 9-én a déli harangszóra nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Budapest egyik legkedveltebb és leglátogatottabb kulturális közintézménye. Az állatkert alapításának gondolata már a reformkorban felmerült, de csak az 1860-as években vette kezdetét a megvalósítás.

1865-re sikerült elérni, hogy Pest Szabad Királyi Városa csaknem 18 hektárt – ami 1986 óta természetvédelmi terület – átengedjen a Városligetből (az akkor még Városerdőnek hívott területből) jelképes, évi egy aranyforint összeg megfizetéséért cserébe. A pesti állatkert 1866-os megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ma Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye, évente körülbelül egymillióan keresik fel és fedezik fel a csaknem 900 állatfaj 11 ezer példányát. Közülük jó néhány állat tartása már több évtizedes, sőt akár százévesnél is hosszabb múltra tekint vissza az állatkertben.

Az augusztus 9-i jeles napra - amely az állatkertek napja is - a szervezők állatbemutatókkal, látványetetésekkel készültek, és külön ajándékot is kaptak az állatok.

Ázsiai elefántok játszanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2022. augusztus 9-én
Ázsiai elefántok játszanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2022. augusztus 9-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Ugyan a születésnapi rendezvény három napból áll, az évforduló kapcsán az egész 2021-es évet egy jubileumi évként kezeljük, ezért az év elején elindítottunk egy olyan sorozatot, ahol az állatkert múltját idézzük fel” – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a hirado.hu-nak.

Az állatok tartására különösen fel kell készülnie az intézménynek, ugyanis Magyarországon télen hideg, nyáron pedig meleg van, így olyan férőhelyet kell biztosítani nekik, ami mindenféle időjárási viszonyok mellett azt adja, amit az adott állat szeret.

A vízilovak tartásának vannak a legnagyobb hagyományai. Bár nem a Fővárosi Állat- és Növénykert volt az első vízilótartó, de nincs még egy állatkert a világon, ahol ilyen régóta foglalkoznának megszakítás nélkül vízilovakkal. A vízilovak nem szokványos vízben lubickolnak az állatkertben, ugyanis a Széchenyi gyógyfürdő termálvize van bevezetve hozzájuk, amit természetesen hideg csapvízzel kevernek, ugyanis a fürdő vize hetvenfokos, ez túl meleg lenne számukra.

Kapcsolódó írásaink