Krónika

Szárazság ide vagy oda, ez a bosszantó jószág nem halt ki

Több településen és az ország nagy tavainál is lesz szúnyoglárva-gyérítés e héten. Erről adott tájékoztatást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. Közleményükben kiemelték: az előző hét esőzései után elsősorban biológiai módszerrel folytatódik a gyérítési program.

Szárazság ide vagy oda, ez a bosszantó jószág nem halt ki
Kifejlett szúnyog
Fotó: AFP/Stefan Jaitner

A helyszínek: földi úton Sopron és Komárom környékén és a Szigetközben, levegőben a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál végeznek biológiai lárvagyérítést. Szekszárd környékén pedig már a kifejlett vérszívók alkotják a célcsoportot; a 15 érintett Tolna megyei településen napnyugtát követően lehet gyérítést végző gépjárművekkel találkozni.

Mint mindig, ezúttal is fontos, hogy a lakosság is tegyen meg mindent a szaporodás megakadályozása érdekében, azaz ne hagyjon nagyobb fedetlen, szabad vízfelületet a kertben, a birtokon. A szúnyog megbecsüli a legkisebb vízfelületet is.

Az országos katasztrófavédelem a szúnyoginváziók elleni központi védekezésben illetékes, ezen túl minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végezni a településén.

A kezeléseket a szakemberek minden esetben a közegészségügyi hatóság által engedélyezett irtószerekkel végzik. A konkrét felhasználást a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik.

Alapvetően két módszer ismert:

1. Biológiai lárvagyérítés

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kisebb vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi.

2. Kémiai szúnyoggyérítés

A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek ki a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegköd-képzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését a hő is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.

Kapcsolódó írásaink