Krónika

Már októberben elkezdődhet az omikron variáns elleni vakcinák szállítása

Már októberben elkezdődhet a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó által kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagainak szállítása - jelentette be a vakcinát gyártó BioNTech német gyógyszeripari vállalat hétfőn Berlinben.

Már októberben elkezdődhet az omikron variáns elleni vakcinák szállítása
Elkezdődött az oltás Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat Nuvaxovid nevű vakcinájával. Az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezett a Covid–19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából, és a szövetségi kormány koordinálja az elosztást a tartományok között. A Novavax terméke az amerikai–német Pfizer/BioNTech-féle és az ugyancsak amerikai Moderna-féle vakcinával ellentétben nem az új – a szervezetbe genetikai információt juttató –, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, úgynevezett fehérjealapú oltóanyag. Ezért a hatóságok reménye szerint a Covid–19 elleni védőoltás beadatására ösztönözhet olyan embereket, akik az mRNS-technológia iránti bizalmatlanságból eddig nem vették fel az oltást. (FP)
Fotó: AFP/dpa/Guido Kirchner

Az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron változat ellen. A BA.1 variánst célzó oltóanyag esetében a gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). A vakcinák szállítása akkor kezdődhet, ha az EMA megadja a hozzájárulást.

Az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsaira kifejlesztett vakcinákat az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) javaslatára már ebben a hónapban klinikai tesztelésre bocsátják.

Az egyesült államokbeli koronavírus-fertőzések több mint háromnegyedét az omikron BA.5 típusú alváltozat okozta. Az első szállításokat az ezen altípust megcélzó oltóanyagból is október elejére ígérik.

A koronavírus elleni oltásokra ugyan megcsappant az igény, miután a nyugati országokban sokan már a harmadik vagy negyedik oltást is megkapták, a BioNTech szerint azonban azok a kampányok, amelyek az omikront célzó vakcinákat hirdetik, várhatóan növelni fogják a keresletet.