Krónika

Ersunnak másodszor születtek óriáspanda-ikrei

A pandáknál az ikerszülés nem ritka. Januárban a tokiói Ueno állatkertben mutattak be egy ikerpárt. A Hsziao Hsziao névre hallgató hím és nőnemű testvére, Lei Lei azóta már egyéves is elmúlt, vagyis szépen kinőtték a tenyérnyi rózsaszín fazonjukat. Igazság szerint már akkor fekete-fehérek voltak, amikor bemutatták őket a nagyközönségnek. Az amúgy a pandémia miatt zárva tartó állatkertben csak őket lehetett megnézni – a napi limit 1080 látogató volt.

Ersunnak másodszor születtek óriáspanda-ikrei
Óriáspandaikrek Csengduban
Fotó: AFP/Xu Bingjie

Kína évtizedek óta rendszeresen kölcsönadja a nem hivatalos nemzeti kabaláját, akiket a „pandadiplomácia” szabályai szerint vissza kell adni Kínának. Még a külföldön születetteket is. Az országban cirka 1800 panda él a vadonban, és körülbelül ötszáz különböző állatkertekben és rezervátumokat – javarészt Kínában.

A napokban a délnyugat-kínai Csungcsing állatkertben adott életet egy ikerpárnak az Ersun nevű nőstény. A hírt hétfőn jelentette be az állatkert, elárulva, hogy Ersun természetes módon párosodott egy pandahímmel a szomszédos Szecsuán tartomány óriáspanda-kutatóközpontjában még márciusban.

A bocsok egyike 132, a másik 91 grammal született július 22-én, azóta már 420, illetve 257 grammot nyomnak. Ők egyébként Ersun második ikerpárja. A 2007 augusztusában világra jött Ersun a kanadai Toronto és Calgary állatkertjeiben élt 2013 és 2020 között, a pandadiplomácia részeként.

A csungcsingi állatkertben jelenleg 21 panda élvezi a bambuszfelhozatalt, itt az 1960-as évektől kezdve szaporítják az Ursus melanoleucát. A faj szabadon átlagosan 25 évig él.

Kapcsolódó írásaink

Az „eredeti” Városliget

Ā1808-ban a terület rendezésének és közhasznú felhasználásának új fejezete kezdődött, amikor József nádor megalapította a Királyi Szépítő Bizottmányt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom