Krónika

Tetőzik a kánikula

Szombaton tetőzik a kánikula. Az érkező hidegfront hatására pár fokkal mérséklődik a hőség, de jelentős mennyiségű csapadék továbbra sem várható, inkább szélre, akár porviharra kell készülni – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Tetőzik a kánikula
Marad a meleg és a napsütés, de már nem lesz annyira tikkasztó a hőség
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint írták, már az ország felett van egy hidegfront, amelynek nyomán a Dunántúlra megérkezett a néhány fokkal hűvösebb levegő. A frontális felhőzet kelet felé haladva folyamatosan „forgácsolódik, szakadozik”, így inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szombaton nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható, de csak nagyon kevés helyen csapadék. Az ország döntő része szárazon marad – emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy mivel gyakorlatilag a legtöbb helyen csontszárazak a talajok, a szél – főleg az Alföldön – könnyen felkaphatja port.

Az Alföldön szombaton még akár 39 Celsius-fokot is mérhetnek, de vasárnapra oda is megérkezik a néhány fokkal kevésbé meleg levegő – írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal. Napközben 26 és 33 fok közötti csúcsértékek várhatók, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket.

Az országos tiszti főorvos csütörtöktől szombat éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.
 

Kapcsolódó írásaink