Krónika

Borzalom a félig nyitott ajtó mögött

Egyre aggasztóbb a nők helyzete Ausztriában, a legutóbbi áldozat egy magyar anyuka és 15 éves lánya. 

Borzalom a félig nyitott ajtó mögött
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa/Friso Gentsch

Továbbra is folytatódik Ausztriában a hajtóvadászat az után a 49 éves tunéziai bevándorló férfi után, aki nagy valószínűséggel meggyilkolta 32 éves magyar élettársát és annak 15 éves lányát.  

Az osztrák Kronen Zeitung szerint az áldozatokat megfojtották, ezt később megerősítette Irina Steireraber rendőrségi szóvivő is. 

Az információk szerint az anya két fia, egy hét- és egy kétéves gyerek egyedül jelent meg péntek reggel a szemészeti vizsgálaton. Az orvosuk hiába próbálta elérni telefonon a nőt, ezért a fiúkat végül a rendőrök vitték haza. 

A nő bécsi lakásának ajtaja félig nyitva volt, a két holttestet a hálószobában találták meg az osztrák lap szerint. Nyomozóktól származó információk szerint a halottak az elsötétített szobában, az ágyban feküdtek, hason. A sürgősségi orvos már csak az anya és lánya halálát tudta megállapítani. A további nyomozást a bécsi állami bűnügyi hivatal vette át.

A nő tunéziai élettársa, Mahmoud N. az információk szerint előző nap meglátogatta a nőt, de amikor másnap reggel a fiúk felébredtek, már nem volt sehol, jelenleg is nagy erőkkel keresik a hatóságok. 

A mostani eset idén már a 22., illetve a lánnyal együtt a 23., nők sérelmére elkövetett gyilkosság Ausztriában. 

Klaudia Frieben, az osztrák nőszövetség elnöke korábban  kétségbeejtőnek nevezte a helyzetet. A szervezet attól tart, hogy ismét nem lesznek politikai következmények a tett után.

A statisztikai adatok alapján Ausztria uniós összehasonlításban is rosszul áll a nők elleni erőszakos bűncselekmények tekintetében. 

Kapcsolódó írásaink