Krónika

Éhen halhat az eltévedt beluga

Kardszárnyú delfin és csukabálna után most beluga úszott fel a Szajnába. Ismét tengeri állat tévedt a folyóba, ezúttal egy hideg sarkvidéki vizekhez szokott beluga. A szakértők figyelemmel kísérik, de attól tartanak, hogy a május 30-án elpusztult kardszárnyú delfin után ő is éhen halhat.

Éhen halhat az eltévedt beluga
A fehér delfinek olykor a folyókba is felúsznak
Fotó: berek.hu

Ismét tengeri állat tévedt a folyóba, ezúttal egy hideg sarkvidéki vizekhez szokott beluga. A szakértők figyelemmel kísérik, de attól tartanak, hogy a május 30-án elpusztult kardszárnyú delfin után ő is éhen halhat.

„Halálra van ítélve, ha a Szajnában marad, a vízből való kiemelése azonban szóba sem jöhet, mert túlzott kockázattal járna” – fogalmazott Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France környezetvédelmi csoport elnöke a TF1 francia tévének.

A francia tűzoltóság drónokkal figyeli a delfint Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre.

„Ez egy lenyűgöző, fehér állat, nyugodtnak tűnik, és rendszeresen a felszínre bukik” – mondta Patrick Herot, a tűzoltóság tisztje a normandiai Eure régióból.

A környezetvédelmi csoport drónokat és egy hajót küldött a delfin követésére, véleményük szerint a belugának valószínűleg élelemre, valamint segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy visszavezessék természetes óceáni élőhelyére.

„A belugát szerdán észlelték először, azóta a mentőszolgálatok drónokkal figyelik az állatot, de a delfin csütörtökön alig mozdult, a folyó két zsilipje között bolyongott” – közölte Isabelle Dorliat-Pouzet, Eure megye tisztviselője.

A belugák – amelyeket fehér delfinnek is hívnak – teljesen fehér bőrük és gömbölyded homlokuk alapján könnyen felismerhetők. Társas lények, általában együtt élnek, vadásznak és vándorolnak, a sarkvidéki és szubarktikus óceánokban élnek, bár néha feltűnnek délebbre is. Rövid ideig az édesvízben is életben maradhatnak – ismertette az MTI.

Kapcsolódó írásaink

Bálna úszik a Szajnában

ĀNagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom