Krónika

Szörnyhalált halnak a gólyák Farmoson

Két gólya is elpusztult három nap alatt Farmoson egy nagyfeszültségű villanyvezeték miatt. A madarak megmentésére semmi esély nem volt, ugyanis amikor a fészkükbe próbáltak leszállni, nagy sebességgel csapódtak neki a kifeszített villanydrótoknak, az áramütés után pedig darabokban hullottak a földre.

Szörnyhalált halnak a gólyák Farmoson
A kép illusztráció
Fotó: mh

A helyiek szerint már többször értesítették a veszélyes helyzetről az áramszolgáltatót, azonban eddig nem történt semmi az ügyben - írja a Blikk.

„Szabályosan felszeletelte a szerencsétlen madarat a négy villanydrót. Háborús filmekben láttam ilyet, amikor a partizánok drótkötelet húztak ki az erdőben, és az lefejezte az ott átkelő motoros katonákat” – részletezte a lapnak Minalik László, aki két házra lakik a gólyafészektől. A településen három fészek van, ebből egy most már üres. A férfi hozzátette, úgy döntöttek, mindenki jelzi az esetet a szolgáltatónál, hátha ezer panasz már ráébreszti őket, hogy felelősek a két állat elpusztulásáért.

Egy, a neve elhallgatását kérő természetvédő is nyilatkozott a lapnak, szerinte egyértelmű, hogy a két baleset oka a rossz szigetelés volt, amit be is jelentett az MVM Zrt. ügyfélszolgálatánál, azonban azt a választ kapta, ez nem olyan hiba, amire reagálniuk kellene. Ugyanakkor, ha írásban bejelentést tesznek, majd kivizsgálják az ügyet.

Lehoczky Krisztián mályi madármentő arról beszélt, hogy még mindig több száz gólya van hasonló veszélyben az országban, információi szerint tavaly csak a Kiskunsági Nemzeti Park területén 298 madár szenvedett halálos áramütést, ebből 41 fehér gólya pusztult el a rosszul szigetelt villanyoszlopok, vezetékek miatt.