Krónika

Zacher Gábor: Kötelezővé kellene tenni a maszkviselést

Zacher Gábor mentőorvos a koronavírus ismételt terjedésére figyelmeztetett a HírTV műsorában. Véleménye szerint újra indokolt lenne elrendelni a zárt terekben a maszkviselést, valamint fontos lenne beoltatni is magunkat.

Zacher Gábor: Kötelezővé kellene tenni a maszkviselést
Zacher Gábor hangsúlyozta, hogy az utolsó felvett oltás után fél-háromnegyed évvel jelentősen csökken az ellenanyag szint
Fotó: MH

Terjed a koronavírus, ezért kötelezővé kellene tenni a maszkviselést, és mielőbb újra kellene kezdeni az oltási kampányt – mondta Zacher Gábor mentőorvos. A szakértő arról is beszélt, hogy milyen vakcinával lenne fontos beoltatniuk magukat azoknak, akikre különösen nagy veszélyt jelent a koronavírus.

A szakértő már a stúdióba is maszkban érkezett. „Egyelőre nem kötelező, de én fölveszem, megmondom őszintén” – mondta Zacher Gábor a HírTV műsorában.

Az orvos szerint jó lenne, ha a hatóságok a zárt terekben már most  kötelezővé tennék a maszkviselést.

Újabb oltási akcióra lenne szükség

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy nagyon sokan még mindig szkeptikusak a koronavírus-oltásokkal szemben, miközben az elmaradottabb országokban még mindig alacsony az átoltottság. Ez újabb és újabb variánsok kialakulását eredményezheti, amelyek aztán más kontinensekre is átterjedhetnek, amint az például az omikronnal is történt. 

A szakorvos azt is kiemelte, hogy még mindig vannak halálos áldozatai Magyarországon a koronavírusnak, ha nem is olyan számban, mint az előző hullámok alatt. Mindeközben pedig a gyerekek közül is egyre többen betegednek meg. „Nem késő felvenni az oltást” – mondta erről a mentőorvos.

Zacher Gábor hangsúlyozta, hogy az utolsó felvett oltás után fél-háromnegyed évvel jelentősen csökken az ellenanyag szint, ha pedig valaki például csak két oltást kapott, és azokat is már egy éve, annak nem sok védettsége maradt mostanra – tette hozzá, ezért szükséges lenne újabb oltási kampányt indítani.

Oltást, de melyiket?

A műsor végén Zacher Gábor arról is beszélt: nincs szakmai konszenzus abban, hogy szükség van-e az újonnan, specifikusan egy-egy variáns ellen kifejlesztett koronavírus-vakcinákra, vagy megfelelnek-e még azok az általános oltóanyagok, amelyeket a korábbi hullámoknál használtunk. 

Azoknál az embereknél, akik rizikócsoportba tartoznak a koruk vagy valamilyen krónikus betegségük miatt, mindenképp szükség van a hagyományos vakcinával való oltásra. 

Zacher Gábor szerint aki nem vette fel a negyedik oltást, annak elsősorban azt kellene beadatnia és aztán lehet, hogy lesz majd itt egy ötödik oltásra lehetőség, hogyha egy új vakcina megjelenik.

Kapcsolódó írásaink