Krónika

Lassan elfogynak a románok

Románia lassan, de biztosan elfogy – állapította meg az Adevarul című román lap azt kommentálva, hogy tavaly minden korábbinál kevesebb, mindössze 180 ezer gyermek született a 19 millió lakosú országban, számolt be az MTI. 

Lassan elfogynak a románok
Komoly problémákkal néz szembe a társadalmi ellátórendszer (képünk illusztráció)
Fotó: Pixabay

Az 1961-ben született korosztály volt az utolsó, amely még gondoskodott saját „utánpótlásáról”, az utána következőknél a szaporulati ráta elmarad a helyettesítési szinttől – mutatott rá Vasile Ghetau akadémikus, a statisztikai hivatal volt vezetője. Hozzátette, a társadalom elöregedése összeurópai probléma, de Romániában rendkívül meredek a népességfogyás, a különbség pedig azzal is összefüggésben állhat, hogy Nyugaton már korábban bevezettek gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket.

Vladimir Alexandrescu, a statisztikai hivatal szóvivője szerint a világjárvány is szerepet játszhatott a szaporulat tavalyi drámai visszaesésében, abban, hogy egyetlen év alatt csaknem 10 százalékkal csökkent az élve születések száma. 2020-ban valamivel kevesebb mint 200 ezer gyermek született az országban.

Az 1960-as évek elején bekövetkezett népességcsökkenést a kommunista hatalom az 1966-ban bevezetett abortusztilalommal próbálta megfékezni, aminek eredményeképpen 1967-ben minden korábbinál több, 556 ezer gyermek született Romániában, de néhány év után visszatért a csökkenő tendencia. Az 1989-es rendszerváltás után ismét legálissá vált a művi vetélés Romániában, a nők többsége szakmai érvényesülését helyezve előtérbe egyre későbbre halasztotta a családalapítást, és így egyre emelkedik, a 30 évet közelíti az az átlagos életkor, amikor a nők első gyermeküket szülik – foglalta össze Alexandrescu.

Kitért arra is, hogy Németország az erőteljes bevándorlásra épített, de Romániának nincs honnan munkaerőt importálnia, legfeljebb Afrikából, vagy Ázsiából. „Egy ilyen bevándorlás nagy beilleszkedési problémákat vetne fel, más hitű, más szokású emberekről lévén szó, úgyhogy inkább a francia példát kellene átvenni” – érvelt Alexandrescu, utalva arra, hogy Franciaországban bölcsőde- és óvodaprogrammal, a kismamát támogató szociális intézkedésekkel próbálták segíteni a nőket abban, hogy szülés után minél hamarabb visszatérjenek munkahelyükre, és ne kelljen feladniuk karrierjüket a gyermekvállalás érdekében.

Gelu Duminica szociológus szerint a jelenlegi méretű népességfogyás mellett 15 éven belül már négy „eltartott” jut majd egy aktív emberre, ami fenntarthatatlan, az 1967-es bébibummkorosztály nyugdíjba vonulása tehát a társadalombiztosítási rendszer összeomlásához vezethet Romániában. Hozzátette, az ukrajnai menekültek társadalmi beillesztése „leheletnyi oxigénhez” juttatná az országot, mert rövid távon csak a határok megnyitása segíthet pótolni a nyugati országok által elszívott fiatal munkaerő hiányát, hosszú távon pedig csak a franciák által fél évszázada alkalmazott demográfiai politikák bevezetése állíthatja ismét növekvő pályára a román társadalmat.

Kapcsolódó írásaink