Krónika

Csütörtöktől újra harmadfokú hőségriasztás lép életbe

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

Csütörtöktől újra harmadfokú hőségriasztás lép életbe
Megint életbe lép a hőségriasztás legmagasabb fokozata
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Erről közös közleményben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
 
A magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat, kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is – tették hozzá.

Azt ajánlják, hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem – tették hozzá.

Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot, és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.