Krónika

Újabb kutya ugrott a mélybe a budai Várban

Az amúgy jól nevelt kutyák az alig több mint fél méter magas mellvédnek futnak neki, amely mögött 10–15 méter mélységű szakadék van, a zuhanást pedig nem élik túl. Skóciában az Overtoun híd a kutyák vesztőhelye. Egyes számítások szerint ötven négylábú lelte itt halálát.

Újabb kutya ugrott le a budai Vár sétányának faláról: az állatkórházban pusztult el. A várfalról kísértetiesen hasonló módon már több mint egy tucatnyi eb vetette le magát, az okát azonban senki sem tudja pontosan. A házikedvencek az alig több mint fél méter magas mellvédnek futnak neki, amely mögött 10–15 méter mélységű szakadék van, a zuhanást pedig nem élik túl.

A legutóbbi áldozat gazdája, Szűcs István a Blikknek elmondta, hogy lagottója a hétvégén, egy esti séta során ugrott le a várfalról a Tóth Árpád sétányon. A férfi és családja rendszeresen sétált a kutyával a budai Várban, eddig soha semmi gond nem volt a fegyelmezett állattal. Már hazafelé tartottak, és mivel alig voltak a sétányon, levette a pórázt Ginóról.

„Érthetetlen módon – a szokása és nevelése ellenére – egyszer csak nekifutott az 67 centis mellvédnek. Korábban volt már olyan, hogy két lábbal felállt egy falnál nézelődni, de itt futott és már ugrott is. Hallottuk, ahogy puffan, majd nyüszít. Lerohantunk, akkor még élt. Ölben vittem a kocsimhoz, be az állatkórházba, ott még biztattak, hogy viszonylag szerencsésen megúszta a zuhanást, de a szíve nem bírta a sokkot, reggelre meghalt.”

A Skóciai hidat a kutyák vesztőhelyének is nevezik
A Skóciai hidat a kutyák vesztőhelyének is nevezik
Fotó: Wikipédia

Szűcs István kijelentette: nem szeretne összeesküvés-elméleteket gyártani, viszont megfordult fejében, hogy valaki egy magas frekvenciájú, az emberi fülnek halhatatlan kutyasíppal szórakozik, más magyarázatot nem tud elképzelni.

Egy korábban nyilatkozó szakértő ugyanakkor más okot sejt a jelenség mögött, szerinte egy szag vagy egy nesz kapcsolhatja be az elevenebb kutyák zsákmányszerző ösztönét.

A skóciai West-Dunbartonshire-ben lévő Overtoun híd is igen kétes hírnevet vívott ki magának: az öngyilkos kutyák hídjának nevezik, mivel az ebek előszeretettel vetik róla magukat a mélybe a séta során. Egyes számítások szerint ötven négylábú lelte itt halálát, és további 600 ugrott le, akik túlélték a zuhanást – noha többen állítják, hogy ezek a számok túlzóak.

Az ugrásoknak szerencsére csak egy részük végződik ugyan halállal, de a híd alatt körülbelül 15 méterrel heverő sziklákra érkezve sok jószág szenved komolyabb sérüléseket. Az évtizedek alatt már több elmélet is született arról, hogy mi állhat az Overtoun híd meglehetősen bizarr rejtélyének hátterében.

A legvalószínűbb magyarázattal az a tudós szolgált, aki szerint a híd alatt tanyázó nyércek illata vonzza a mélybe a kutyákat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom