Krónika

Soha nem volt még ilyen alacsony a Velencei-tó vízszintje

Rekordalacsony szintet ért el a Velencei-tó vízállása kedden. A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án, 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amelyre a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa.

Soha nem volt még ilyen alacsony a Velencei-tó vízszintje
A már megvalósított fejlesztések során több Velencei-tavi strand is megújult
Fotó: MH/Purger Tamás

A tó ma reggeli vízállása 61 centiméter volt – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A Balatonhoz hasonlóan az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt további apadásra kell számítani. Az OVF közölte azt is, hogy csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.

A hétvégén a Tisza-tó felületére lehullott csapadék egynapi vízigény kielégítésére volt elegendő. A következő napokban alapvetően száraz, napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. A nappali felmelegedés napról napra erősödik, országszerte visszatér a hőség – tették hozzá. A következő hat napban a Tisza felső és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék nem várható. A Felső-Duna, az Inn, a Traunn és az Enns vízgyűjtő területén 15–30 milliméter csapadék valószínű az előrejelzések alapján.

A vízgyűjtők kiszáradása miatt a lehulló csapadék elenyésző része, 2–4 százaléka éri el a folyómedreket, a szárazság miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog a földbe, így jelentős vízállás-, vízhozam-emelkedés nem várható. A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben. Hét vízhiánykezelő körzetben első, öt vízhiánykezelő körzetben másod-, 23 vízhiánykezelő körzetben harmadfokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben – közölték. A Kvassay-zsilipnél rövid ideig lehetőség volt a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág gravitációs vízpótlására is a hétvégi esőnek köszönhetően. A továbbiakban a Duna apadó ága miatt erre már nem lesz lehetőség, de a szivattyús betáplálást folytatják – írta az OVF.

Az aszályos időszak miatt romlott a Kis-Duna vízminősége, az oxigéntelítettség relatív alacsony, ami hozzájárulhat a halak, főleg az ivadékok pusztulásához. A területileg illetékes vízügyi igazgatóság a hétvégi esőzések után jelzett halpusztulások miatt azonnal megkezdte a kritikus szakaszok levegőztetését – írta az OVF. A Balaton átlagvízállása 82 centiméter. A következő egyhetes időszakban folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73–80 centiméter között várható – közölték.

Ez a vízállás nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter. Jelenleg nincs vízminőségi probléma a tavon – tudatta az OVF. Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igény miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.