Krónika

Már több mint hatezren jelentkeztek határvadásznak

Két hete kezdődött el a határvadászok toborzása. Már több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Már több mint hatezren jelentkeztek határvadásznak
Egyre többen jelentkeznek a magyar határ őrzésére
Fotó: MH

Az ORFK a Magyar Hang megkeresésére reagálva azt írta: jelentkezők egységcsomagokat küldhetnek be, amelyeket a Központi Határvadász Toborzóiroda kezel, a felvételi és alkalmassági vizsgálatok pedig „ütemezetten zajlanak”.

A rendőrség által ígért, akár bruttó 400 ezer forintos bér és az általános iskolai végzettséggel is megpályázható állás a jelek szerint tehát sokakat csábít. A Police.hu-n elérhető feltételrendszer szerint határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent – ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni az áhított bruttó 400 ezres bért, amelyhez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

Június végén jelentette be Orbán Viktor a parlamentben, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel. Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre.

A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, öt megyében összesen 23 századot hoznak létre. Igazoltatás, ellenőrzés, elfogás, előállítás, ruházat átvizsgálása, idegenrendészeti intézkedés, forgalom-ellenőrzés és helyszínbiztosítás is a feladataik közé tartozik.

A Magyar Hang cikke rámutat: a vezényléses alapú munkarend nem lesz könnyű: a határvadászokat legalább (vagyis minimum) 12 órás szolgálatra rendelhetik be, legfeljebb négy egybefüggő munkanapon keresztül, és öt-hat egybefüggő szabadnapra is számítanak a leírás szerint. Utóbbinak viszont kissé ellentmond, hogy a határvadász heti két pihenőnapra jogosult, amelyből havonta két alkalom eshet szombatra-vasárnapra vagy vasárnapra-hétfőre).

A pályázóknak pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon kell részt venniük – utóbbi alatt a meghatározott idő alatt elvégzett fekvőtámaszokat és felüléseket, valamint az 1500 méteres síkfutást érti a rendőrség.

Kapcsolódó írásaink

Területszerző bandaháborúnak vagyunk tanúi a határon

ĀNem kizárható az sem, hogy az egyre frusztráltabbá váló embercsempészek éles lőfegyverekkel próbálják megfélemlíteni majd a határt védő embereket – nyilatkozta portálunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom