Krónika

Sok a gyerek az új fertőzöttek között

Bár az is megfertőződhet, aki oltott, ám ebben az esetben jóval enyhébb a betegség lefolyása. Többen hiszik azt az enyhe tünetek miatt, hogy csak megfáztak a légkonditól, és egy kis torokkaparással nem futnak azonnal az orvoshoz. Így rengeteg ember fertőz meg másokat úgy, hogy fogalma sincs arról, hogy beteg.

Sok a gyerek az új fertőzöttek között
Az idősebbeknek érdemes lehet felvenni az emlékeztető oltást
Fotó: MTI/Komka Péter

Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt, általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen – mondta  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Hozzátette: ez annak köszönhető, hogy aránylag sok ember rendelkezik védőoltással.

Elmondta: a múlt héten 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de az oltások a legújabb koronavírus-variánsok esetén is segítenek a kórház elkerülésében. A koronavírus új variánsa – BA4-es, BA5-ös – valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek – jelezte.

Szinte minden új alvariánsnak kicsit különböznek a tünetei az előzőektől. Legjellemzőbb tünetei: köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás – ismertette a főorvos. Hozzátette: aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédhet.

Kitért arra is, hogy sok a gyerek a fertőzöttek között, és a gyerekeknél is nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns. Esetükben – ha ritkábban is – előfordulnak posztcovidtünetek. Lehet ez tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés – magyarázta Szlávik János.

Hangsúlyozta: az új változatok sokkal ellenállóbbak az oltással szemben, ezért készülnek az új vakcinák, amelyek az új vírusokkal szemben is ellenállók lesznek. Ha viszont a jelenlegi oltások is védenek a súlyos szövődményektől, akkor nem biztos, hogy szükség van újabbakra.

Szlávik János szerint a felnőtteknek elegendő a három adag vakcina is, mivel ezzel már elkerülhető a vírusfertőzés tragikus kimenetele. Kiemelte: a negyedik adag a fertőzéssel szembeni védekezést növeli. 

A maszkhasználattal kapcsolatban kiemelte, hogy aki fél a betegségtől, jól teszi, ha hordja, egyre többen járnak el így, az infektológus szerint nagyon helyesen. Úgy gondolja viszont, hogy a mindenki számára kötelező maszkhasználatot vagy bármilyen más korlátozó intézkedést a járványnak ebben a szakaszában még nem kell bevezetni.

Mint mondta, azok az országok, ahol a nyári hullám már lecsengett, korlátozások nélkül úszták meg. Hozzátette: „Emelkedik ugyan picit a kórházban ápoltak száma, de hamarosan elkezd csökkenni.”

Az idei nyáron jelentősen megnövekedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világon. A betegség Magyarországon is csendesen "tombol". Jakab Ferenc virológus szerint a vírus nem tűnt el, csupán szezonális, kisebb-nagyobb járványokat okoz, a negyedik oltást pedig nem tartja indokoltnak. Rusvai Miklós szerint őszre újra fellángol a betegség.

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet pontosan az újabb koronavírus-hullám, és milyen variánssal, valamint mennyit érnek az oltások, és mikor kell újból beadatni őket, Jakab Ferenc virológusprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese adott választ a 24.hu-nak.

A professzor szerint ugyan magas az esetek száma, de már nem kell hullámokról beszélni. Mint mondta, a vírus nem tűnik el, csak szezonális járványokat okoz. Kiemelte: ugyan a meleg, az UV-sugárzás és szabad levegőn töltött idő nem kedvez a járványnak, mégis létezik egy variáns, amely sokkal jobban kihasználja a lehetőségeket, mint a rokon felső légúti vírusok. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy az emberek nagy része nem hord maszkot, és nem adatja be a vakcinák következő adagját. 

Szerinte megfertőződhet az is, aki háromszor oltott, ám ebben az esetben jóval enyhébb a betegség lefolyása. Többen hiszik azt az enyhe tünetek miatt, hogy csak megfáztak a légkonditól, és egy kis torokkaparással nem futnak azonnal az orvoshoz. Így rengeteg ember fertőz meg másokat úgy, hogy fogalma sincs arról, hogy beteg.

Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy jelentősen csökkent az omikron variánsainak lappangási ideje. Kezdetben 10-12 nap volt, amíg jelentkeztek a betegség tünetei, mára ez 3-4 napra csökkent. Tehát aki igazolt fertőzöttel találkozik, és öt nap múlva sem beteg, biztos lehet abban, hogy nem kapta el a vírust. Ennek ellenére Jakab Ferenc szerint nem szabad alábecsülni az omikron variánst, ugyanis az idősebbekre vagy a legyengült immunrendszerű emberekre ugyanúgy veszélyes lehet.

A rektorhelyettes nem támogatja a 3-4 havonta beadatott emlékeztető oltásokat. Úgy véli, ennek akkor volt a legnagyobb jelentősége, amikor az akut hullámot kellett mindenáron csitítani. Azonban azt is hozzátette, hogy a 2. dózis után a 3. nagyban megnöveli a védekezőképességet. Ugyanakkor semmi sem bizonyítja, hogy a 3-4 hónapon belül beadatott 4. dózis ugyanilyen hatással van szervezetünkre.

Általánosságban az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás mindenképpen indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem indokolt – hangsúlyozta Jakab.

Kapcsolódó írásaink

Európában virulens az omikron

ĀFranciaországban negyedik hete emelkednek a koronavírus-járvány napi esetszámai, és az elmúlt szerdán meghaladták a kétszázezret – jelentette be François Braun új egészségügyi miniszter a nemzetgyűlési meghallgatásán