Krónika

Európa szerte erdőtüzek tombolnak

Az aszályos időjárás következtében az egész kontinensen tombolnak az erdőtüzek Portugáliától egészen Görögországig  Csehországban épp csak sikerült megállítani a lángokat. Van olyan régió, ahol Július közepe óta több mint száz tüzet jelentettek.

Európa szerte erdőtüzek tombolnak
A tűzoltók szinte megállás nélkül küzdenek a az Európában kitört erdőtüzekkel
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A tűzoltóságnak sikerült a hét végén ellenőrzése alá vonni a nyugat-csehországi Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban több mint egy hete pusztító erdőtűz egész területét – közölte Milan Rudolf, a cseh tűzoltóság regionális szóvivője hétfőn.

A szóvivő szerint az erdőtűz terjedése a hét végén megállt, a tűzoltóság megerősítette a műszaki eszközök bevetését, sikerült néhány helyen ideiglenes víztárolókat kialakítani és hétfőtől 150-nel 930-ra növelik a bevetett tűzoltók számát.
„A tűzoltók nagyon nehéz terepen dolgoznak, a bevetett egységeket gyakran kell cserélni, ezért van szükség még több emberi erőre” – mutatott rá a szóvivő.

Roman Vyskocil, Ústí régió tűzoltóparancsnoka a közszolgálati televízióban hétfő délelőtt pontosította az erdőtűz által érintett területek nagyságát is. Vyskocil szerint a tűz mintegy 1060 hektáron pusztította el az Nemzeti Parkot, a tűzoltóságot azonban jóval nagyobb területen, mintegy 3600 hektáron kellett bevetni, s ezt kellett ellenőrzés alá vonni. A hét végén ezt a bevetési területet sikerült 2860 hektárra mérsékelni.

A tűzoltóparancsnok azt mondta: a helyzet jelenleg stabilizáltnak tekinthető, az erdőtűz nem terjed tovább, és a tűzoltóság műszaki eszközök és emberi erők masszív bevetésével fokozatosan likvidálni akarja az összes tűzfészket.

Az erdőtűz miatt a régió öt településéről mintegy ötszáz embert telepítettek ki. Két településre hétfőn visszatérhetnek az emberek, míg három továbbra is zárva van.

Nem Csehország az egyetlen, akik az aszályos idő miatt pusztító erdőtüzektől szenved. Görögországban az elmúlt hónapban több mint száz kisebb-nagyobb erdőtüzet jelentettek, de Franciaországban sem sokkal jobb a helyzet, hiszen múlt hét végén több mint 250 ezer hektárnyi fenyőerdő pusztult el az erdőtüzek során.

Erdőtüzek a kontinensen az elmúlt hónapban
Erdőtüzek a kontinensen az elmúlt hónapban
Fotó: MTV Sajtóarchívum/MTI

Hazánkban is számos erdőtűz pusztított az elmúlt időszakban, többek között a Bükkben, valamint nem is olyan rég a Budapest környéki erdők. A Bükkben Jávorkút és Lillafüred között keletkezett tűzben közel száz hektár lett a lángok martalékává.

A kevés csapadék, valamint az egyre szaporodó erdőtüzek miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat az egész ország területére.

Kapcsolódó írásaink

Fokozott tűzveszély az erdőkben

ĀAz egész ország területén tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is, a hatóságok fokozott figyelmet kérnek a lakosságtól