Krónika

Eddig nem ismert, új tünetekkel jelentkezik a majomhimlő

A legújabb tanulmány arról számol be, hogy a korábbi járványokban leírt tünetektől eltérő, új majomhimlős reakciók jelennek meg a fertőzötteknél. 

Eddig nem ismert, új tünetekkel jelentkezik a majomhimlő
Majomhimlővírus
Fotó: AFP/Science Photo Library/Thom

A korábbi tünetektől eltérő módon, más tünetekről számolnak be a majomhimlővel fertőzött betegek egy friss kutatás szerint. 

Az eredmények egy londoni fertőzőközpontban 2022 májusa és júliusa között 197 megerősített majomhimlős eseten alapulnak.

Az általuk leírt gyakori tünetek, köztük a végbélfájdalom és a péniszduzzanat (ödéma) eltérnek a korábbi járványokban leírtaktól – írja az EurekAlert.

A friss eredmények miatt a kutatók azt javasolják, a klinikusok vegyék fontolóra a majomhimlő fertőzését azoknál a betegeknél is, akiknél ezek a tünetek jelentkeznek.

Úgy fogalmaztak: „azoknál a betegeknél, akiknek igazoltan majomhimlő-fertőzésük van kiterjedt péniszléziókkal vagy súlyos végbélfájdalommal, megfontolandó a folyamatos felülvizsgálat vagy a fekvőbeteg-kezelés”.

A tanulmányban 197 férfibeteg vett részt. Minden beteg bőrén vagy nyálkahártyáján jelentkezett elváltozás, leggyakrabban a nemi szerveken vagy a perianális területen, amely a lágy szövetek területe.

A betegek többsége (86%) szisztémás (az egész testet érintő) betegségről számolt be. A leggyakoribb tünetek a láz (62%), a nyirokcsomók duzzanata (58%), valamint az izomfájdalom és a test többi részén tapasztaltalt fájdalom (32%) voltak. 

Ellentétben a meglévő esetleírásokkal, amelyek szerint a szisztémás tünetek megelőzik a bőrelváltozásokat, a betegek 38 százalékánál jelentkeztek szisztémás tünetek a nyálkahártya-elváltozások megjelenése után, míg 14%-uk szisztémás jellemzők nélküli elváltozásokkal jelentkezett az orvosnál.

Összesen 71 beteg számolt be végbélfájdalomról, 33 torokfájásról és 31 péniszödémáról, míg 27-nél száj-, 22-nél más elváltozás, 9-nél pedig duzzadt mandula jelentkezett.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a test különböző területén jelentkező, nem típusos kiütések és a duzzadt mandulák korábban nem voltak a majomhimlő-fertőzés tipikus tünetei, és egyébként potenciálisan összetéveszthetők más kóros állapotokkal.

Kapcsolódó írásaink

Hét új fertőzött

ĀImmár tizenkilencre nőtt az igazolt majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon,