Krónika

Bonyolultabbá vált a határőrizet

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet – emelte ki Bakondi György az M1 aktuális csatornán

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon, és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt.

 

Bonyolultabbá vált a határőrizet
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A migrációs nyomás növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban, és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak.

Az előrejelzések alapján egy tartós tendenciáról van szó, ezért egy hosszú távú, stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadászezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit – ismertette Bakondi György.

Több mint száz határsértőt tartóztattak föl az éjszaka


A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint az ásotthalmi mezőőrséggel együttműködve négy csoportban 135 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében csütörtökre virradó éjszaka – közölte a rendőrség a honlapján.
 

 Az Ásotthalom és Röszke külterületén föltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során szír, tunéziai, líbiai, nepáli, afgán, török és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom