Krónika

Kivégeztek egy agresszív makákót Japánban

Kivégeztek egy agresszív makákót Japánban
A makákók gyakran okoznak bosszúságot, mert feldúlják az otthonokat vagy tönkreteszik a termést a földeken
Fotó: Facebook/Alexander Ivantchev

Július eleje óta 42 embert sebesítettek meg agresszív makákók a hegyek közt fekvő japán városban, Jamagucsiban. Kedd este azonban a banda egyik hím tagját elfogták az ezzel megbízott vadászok, majd miután azonosították, mint az emberekre támadó banda egyik tagját, elaltatták.

A makákók megtalálhatók szerte a szigetországban, ahol gyakran okoznak bosszúságot a lakosság számára, mert feldúlják az otthonokat vagy tönkreteszik a termést a földeken, de ritkán fordul elő, hogy emberre támadnak.

A hegyvidéki környezetben fekvő Jamagucsiban is gyakran megjelennek a majmok, ám nagyon ritkán lépnek fel támadóan. A hatóságok a makákók harcias fellépésének kezdete óta vadásznak rájuk, mert a csapat tagjai válogatás nélkül mindenkire rátámadnak, a gyermekekre éppúgy, mint a felnőtt férfiakra. Ezért döntöttek úgy a hatóságok, hogy kivételesen engedélyt adnak az elfogott agresszív állat elaltatására.

Kapcsolódó írásaink

Karantén az állatvilágban

ĀJane Goodall világhírű etológus csimpánzoknál figyelte meg, hogy kerülik, elüldözik beteg fajtársaikat, de náluk is könyörtelenebbek például a méhek