Krónika

Földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Az erős, 7,2-es földrengést a Fülöp-szigetek északi részén fekvő Abra tartományból jelentették szerdára virradóra, a belügyminisztérium szerint mind ez idáig négy halálos áldozatról és legalább 60 sérültről tudni.

Földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket
Több tucatnyi sérültje van a Fülöp-szigeteki földmozgásoknak
Fotó: AFP/Anadolu/Handout/Bureau Of

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a Lagangilang városa mellett történt földrengés középpontja 10 kilométer mélyen volt, a földmozgást a fővárosban, a mintegy 400 kilométerre az epicentrumtól található Manilában is lehetett érezni.

A tájékoztatás szerint a földrengésnek az Abrával szomszédos Benguet tartományban is van két halálos áldozata. Az ABC News ausztrál hírtelevízió azt közölte, hogy legalább két manilai kórházból egy időre evakuálták a személyzetet és több beteget.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Rovelyn Villamorra, Lagangilang polgármesterére hivatkozva arról számolt be, hogy a városban utórengéseket is éreztek. A polgármester a DZRH nevű helyi rádióállomásnak elmondta, hogy a földmozgás nyomán az áramszolgáltatás is leállt a térségben. A nap folyamán a helyszínre utazik ifjabb Ferdinand Marcos elnök is.

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigetek északi részét.
A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigetek északi részét.
Fotó: MTV Sajtóarchívum/MTI

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések is; 1990-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország északi részét, a katasztrófának csaknem 2000 halálos áldozata volt.

Kapcsolódó írásaink