Krónika

Dohányzási tilalom Barcelona strandjain

Füstmentes partszakaszokat hoztak létre Barcelona tengerparti strandjain is. Aki mégis rágyújt napozás közben, 12 ezer forintnak megfelelő eurónyi büntetésre számíthat.

Dohányzási tilalom Barcelona strandjain
Komoly büntetésre számíthatnak a strandon dohányzók
Fotó: AFP/Pau Barrena

Barcelona városának minden tengerparti strandjára dohányzási tilalmat léptettek életbe hétfőn. „Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart.

A katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége.

A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak.

Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Kapcsolódó írásaink