Krónika

Invazív fajnak minősítették a házimacskát Lengyelországban

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy az idegen, invazív fajok közé sorolta a házimacskát a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete arra hivatkozva, hogy a macskák kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

Invazív fajnak minősítették a házimacskát Lengyelországban
Sokan szólaltak fel a macskák védelmében
Fotó: mh

A házimacska, tudományos nevén Felis catus az 1787. invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába, tudatta az MTI.

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házimacskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy milyen sok emlőst és madarat ejtenek el – mondta Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa. A tudós szerint a macskák „100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”.

Wojciech Solarznak a minap egy televíziós vitában egy állatorvossal szemben kellett megvédelmeznie álláspontját – idézte fel a távirati iroda. Dorota Suminska írónő, A boldog macska című könyv szerzője szerint méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, amelynek több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek „madárgyilkos” homlokzata.

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben egy, a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házimacska besorolása megfelel az európai uniós irányelveknek.

A macskát valószínűleg körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt háziasították az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így pusztán tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában – érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.