Krónika

Hazánk sem mentesült a rossz hatásoktól

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vöröses elszíneződését, amelyet, mint kiderült, az alsósajói vasércbányából származó szennyvíz okozott. A kialakult környezeti katasztrófára hivatkozva a pozsonyi kormány szerdán rendkívüli állapotot hirdetett.

Hazánk sem mentesült a rossz hatásoktól
Csónakosok a Sajón (Képünk illusztráció)
Fotó: Fotó: MH

A Sajó folyón bekövetkezett, az Alsósajó melletti lévő bányából kiáramló szennyezett víz következtében kialakult környezeti katasztrófára hivatkozva rendkívüli állapotot hirdetett a pozsonyi kabinet - írta meg szerda kora délután a pozsonyi Új Szó. A helyzet komolyságát jelzi, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden személyesen kereste föl az érintett térséget és azonnali határozott intézkedést követelt.

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Fotó: AFP / PierrePhilippe Marcou

A folyó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését, amelyet, mint kiderült, az alsósajói vasércbányából kikerülő szennyezés okozott.

Az 1975-től 2008-ig működő, majd az évben csődbe ment Siderit vasércbánya Gabriella tárójából a Sajóba ömlő szennyvízben az arzénkoncentráció négyszázszorosa volt az európai határértéknek, de még a feleannyira szigorú szlovákiainak is a kétszázszorosa.

Ezen túl a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a megengedettnél, és emelkedett a mangán-, szulfát- és arzén aránya is. A környezeti katasztrófa látványos volt, a folyó húsz kilométeres szakaszán kipusztult az élővilág, miközben a szlovák hatóságok kezdetben igencsak furcsán, mondhatni hanyagul álltak a történtekhez. A szlovák Állami Ércbánya-vállalat hivatalos közlése szerint a Siderit a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya rekultiválására vonatkozó kötelezettségeinek, így az „elengedhetetlenül szükséges” intézkedéseket maga pozsonyi kormány birtokában lévő cég hajtotta végre még 2012-ben.

A Sajót szennyező alsósajói bányában a szlovák központi bányamentő-állomás (HBZS) május végén kezdte el a vízelterelő munkálatokat, amelyek befejeztével a problémát okozó csurgalékot acélcsövek segítségével sikerült a felszínre hozni. A HBZS igazgatója, Stanislav Paulík szerint ez a műszaki megoldás mintegy tizenöt-húsz évig tarthat ki - azaz előbb vagy utóbb más megoldást kell találni a problémára.

Az Állami Ércbánya-vállalat igazgatója, Peter Zitnan június 23-án a szlovák hírügynökségnek azt mondta, nyolcvan százalékkal sikerült csökkenteni a folyóba kerülő oldott anyagok koncentrációját. Júliusban a területileg illetékes Rozsnyói regionális Közegészségügyi Hivatal a vízminőség javulásáról számolt be, hozzátéve, hogy néhány mintában jelentősen magasabb a mangán szintje az elfogadhatónál.

A Sajó most halott, ám a rendkívüli helyzet kihirdetésének éppen az a célja, hogy megteremtsük a feltételeket a vízminőség javításához - tudatta a hírrel kapcsolatban a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium. Hozzátették, Ján Budaj tárcavezető biztosítja a károk felmérésének folyamatát, a szakértői anyagok kidolgozását és a Sajó eredeti állapotának visszaállításához szükséges technológiai eljárások elemzését - míg munkáját Igor Matovic pénzügy- és Richard Sulík gazdasági miniszter segíti.