Krónika

Közúti rettenetek

Nem tűnnek el a döntő részben román és bolgár rendszámú horrorkaravánok a hazai utakról. Pedig a magyar rendőrség napi szinten mazsolázza ki a renitens sofőröket és életveszélyes tákolmányaikat az utakról.

Közúti rettenetek
Egy életveszélyes mutatvány
Fotó: police.hu

Ismét résen voltak a rendőrök. Ezúttal a Pest megyei kapitányság közlekedésbiztonsági szakemberei kapcsoltak le az M0-s autóúton egy román és egy moldáv honosságú, úgynevezett horrorkaravánt. A román szerelvény 1062 kilogramm túlsúlyt produkált, így a sofőr félmillió forinttal lett szegényebb, míg a moldáv autószállítónál 660 kilogrammal mutatott többet a műszer. Utóbbi produkció kétszázezer forintos bírságot eredményezett. 

Az intézkedő rendőrök a járműveket leparkoltatták, és a sofőrök csak a szabálytalanság megszüntetése után folytathatták útjukat. A hír egyébként nem egyedi, ugyanis szinte alig múlik el hét anélkül, hogy a Police.hu oldalon ne tudósítanának hasonló esetekről.

Egy díszpinty a közelmúltból
Egy díszpinty a közelmúltból
Fotó: Police.hu

Érdekesség, hogy bár egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 2019 kora őszén kezdeményezett módosítás nyomán 2020 január végétől akár félmillió forintos közigazgatási bírságot is kiszabhatnak az ellenőrző hatóságok az ön- és közveszélyes sofőrökre, ez mégsem szegi kedvét a közúti ámokfutóknak.

Korábban ugyanis a közlekedési hatóság csakis a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését szankcionálhatta. A közúti közlekedési törvény vonatkozó rendelkezése a bírság vagy a pénzkövetelési biztosítás megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. A személyautókra és kisteherautókra 2019-ben kiterjesztett szankcionálási lehetőség egyúttal tehát a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is megalapozta.

A rendőrségi közleményekből egyébként az derül ki, hogy e horrorkaravánokat szinte kizárólag külföldi – döntően román és bolgár – honosságú járművek vontatják. Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, általában használt, üzemképtelen, esetleg a leromlás különböző fázisaiban lévő törött autókat fuvaroznak a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre több példányt csatolnak egymás mögé kapcsolt pótkocsikhoz.

Az szinte már csak hab a tortán, hogy a rakományok rögzítése inkább hevenyészett, mint alapos. A rendőrség többször – tavaly például kétnyelvű plakátokon – is felhívta a figyelmet arra, hogy a lelkiismeretlen ügyeskedők súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

Sajnos nem ért teljesen célt a két nyelvű kampány
Sajnos nem ért teljesen célt a kétnyelvű kampány
Fotó: Police.hu

A nyugati, uraságtól levetett autók és egyéb bontószökevények felvásárlása amúgy igencsak jövedelmező üzlet, amelybe még az is belefér, ha egyszer-egyszer megbüntetik az elkövetőt. Egy-egy horrorkaraván „beszerzési ára” nagyságától függően és hazai fizetőeszközre átszámolva manapság jellemzően 1,5–2,3 millió forint körül jár – míg az értékesítési oldalon ennek legkevesebb a duplája kihozható belőle. A bolgár és a román árverési oldalak dugig vannak alkatrészekkel, és mivel a helyi piac szinte bármit felvesz, az üzlet kiapadhatatlannak – ha tetszik: elfojthatatlannak – tűnik.

A közúti rettenetek egyébként nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is életveszélyes helyzeteket képesek teremteni. Legutóbb tavaly július 12-én egy román felségjelzésű horrorkaraván okozott balesetet az M0-s autóúton. A túlsúlyos jármű bal hátsó kereke defektet kapott, így az egész irányíthatatlanná vált, majd átsodródott a besoroló sávba, és egy személyautónak ütközött. A kéretlen találkozást követően a vétlen autó a szalagkorlátnak csapódott, a karaván pótkocsija pedig felborult. Szinte csodával határos, hogy a balesetben nem sérült meg senki.

Az autószállító trélerekből álló horrorkaravánok közlekedésének visszaszorítása érdekében legutóbb a Komárom-Esztergom és a Fejér megyei rendőrök idén februárban tartottak az M1-es autópályán összehangolt akciót. A jelentős számú tranzitforgalmat lebonyolító szakasz megyei részén az egyenruhások tizenhét gépjárművezetőt vontak ellenőrzés alá. Két román férfival szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek. Összesen háromszázezer forint bírságot szabtak ki rájuk a túlsúlyos járművel való közlekedés, valamint a rakomány rögzítésével kapcsolatos szabályok megszegése okán.

Kapcsolódó írásaink