Krónika

Medúzák okoznak kellemetlenséget az Adrián

Idén a nagy meleg miatt sok a medúza az Adriai-tengerben, de csípésük, azon túl hogy kellemetlen, nem veszélyes.

Medúzák okoznak kellemetlenséget az Adrián
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Idén nyáron valósággal ellepték az Adriai-tengert a különböző medúzafélék – számolt be róla a Világgazdaság. A helyzet északon a legrosszabb, de már a közép-dalmáciai strandokon is ügyelni kell a csalánozó vízi élőlényekre.

Az isztriai halászoknak már hónapok óta sok bosszúságot okoz a medúzák elszaporodása, mert hálóikban rendszeresen sokkal több a puhatestű, mint a hal. 

A legtöbb egyed szerencsére ártalmatlan, úgynevezett világítómedúza, de egyre több van az enyhe csípést okozó tengeri csalánnak nevezett alfajból is. A szóban forgó állatok elszaporodása elsősorban a megszokottnál melegebb időjárásnak köszönhető, ez ugyanis ideális a terjedésükhöz.

Az ártalmatlan fajok mellett ugyanakkor a közép-dalmáciai szigetvilágot körülvevő vizekben megjelent a nem őshonos, úgynevezett iránytűmedúza amelynek csípése igen fájdalmas. Bár roppant kellemetlen tüneteket okoz, nem érdemes vele orvoshoz fordulni, mert néhány nap után nyomtalanul eltűnik a csípés, és a fájdalom is elmúlik. Mivel a medúzák gyérítésére nincs bevált módszer, ezért a horvát hatóságok inkább figyelemfelkeltő kampányba kezdtek azzal a céllal, hogy megóvják a turistákat a kellemetlenségektől.

Kapcsolódó írásaink

Kőolajszállítási megállapodás született Horvátországgal

ĀA magyar és a horvát kormány kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre, Horvátország így készen áll az Adria kőolajvezeték kapacitásának bővítésére, hogy vészhelyzet esetén is biztosított legyen Magyarország ellátása