Krónika

Kokainnal átitatott kávéból akart meggazdagodni egy bűnbanda, nem sikerült

Először azonosítottak és számoltak fel kokainlaboratóriumot a román hatóságok, amelyben látszólag legálisan importált, de kokainnal átitatott termékekből – jelen esetben kávéból – vegyi úton vonták ki a kábítószert egy bűnszövetkezet tagjai.

Kokainnal átitatott kávéból akart meggazdagodni egy bűnbanda, nem sikerült
Látszólag legálisan importált, de kokainnal átitatott termékekből, jelen esetben kávéból vegyi úton vonták ki a kábítószert
Fotó: Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség

A Bihar megyében két napja végrehajtott rajtaütésről kedden számolt be a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), amikor a bukaresti törvényszék elrendelte az öt gyanúsított – két román, két kolumbiai és egy izraeli állampolgár – előzetes letartóztatását.

A vádhatóság szerint a június elején alakult banda kolumbiai tagjai július elsején hozták be az Európai Unióba az első, hatkilós drogszállítmányt, ezt megelőzően pedig a banda többi tagja megvásárolta a kokain tisztításához szükséges vegyszereket és tartályokat, valamint kibérelt egy félreeső menedékházat Bihar megyében, ahol a laboratóriumot beüzemelték.

Objektum doboz

A kommandósok vasárnap munka közben érték tetten a Bihar megyei menedékházban a banda tagjait, miközben a kokainnal átitatott darált kávéból próbálták vegyi eljárással kinyerni a kábítószert. A DIICOT szerint a házkutatás során lefoglalt kokain piaci értéke 200 ezer euróra tehető.