Krónika

Európában virulens az omikron

Franciaországban negyedik hete emelkednek a koronavírus-járvány napi esetszámai, és az elmúlt szerdán meghaladták a kétszázezret – jelentette be François Braun új egészségügyi miniszter a nemzetgyűlési meghallgatásán.

Jóllehet kötelező jellegű korlátozások továbbra sincsenek érvényben, Nizzában hétfőtől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési járműveken. A napi esetszámok mellett a kórházba kerülők száma is emelkedik, és az intenzív osztályokon is több az ellátott, de ott lassabb az emelkedés. Kiemelte, hogy a jelenlegi járványhullám összehasonlíthatatlan az előzőekkel, és a járványügyi mutatók jóval alatta vannak az előző, januári tetőzésnek.

Spanyolországban február óta először haladja meg a tízezer főt a koronavírus-járvány miatt kórházba került betegek száma. Az egészségügyi minisztérium az egyre több beteg miatt ismét maszkviselésre kéri a lakosságot. Az omikron új változata ugyanis rohamtempóban terjed Németországban és Olaszországban is.

A ciprusi egészségügyi minisztérium közölte: akit péntektől a maszkviselés mellőzésén kapnak beltéren, arra 300 eurós (123 ezer forint) büntetést szabhatnak ki. Cipruson az elmúlt egy hétben rohamosan megnőtt az újonnan fertőzöttek száma, emellett számos fertőzöttről kiderült, nem tartotta be a karantént, és maszk nélkül jelent meg zárt térben is.

Növekedtek a hazai esetszámok

Összesen 4663 új fertőzöttet igazoltak egy hét alatt, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 932 788 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – adta hírül a hivatalos koronavírus-tájékoztató portál. Hozzátették, meghalt tizennégy, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 661 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 874 932 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 11 195 főre nőtt. Jelenleg 488 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük tízen voltak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 6 411 997 fő volt, közülük 6 199 038 fő a második, 3 884 792 fő a harmadik, 305 920 fő már a negyedik oltását is felvette. Közben nőtt a fővárosi agglomerációban a koronavírus koncentrációja, míg átlagban stagnálnak az eredmények – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Hozzátették, további emelkedés a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések – így Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – és Eger szennyvízmintája esetében tapasztalható, míg csökkenés egyik vizsgált település esetében sem jelentkezett.
(FV)

Worldometers: eddig csaknem 558 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan több mint 6,367 millióan elhunytak, ugyanakkor már az 531,6 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink

A koronavírus közbeszólt

ĀMa kezdődik a budapesti cselgáncs Grand Slam-verseny, amely az első európai olimpiai kvalifikációs viadal a 2024-es párizsi játékokra

Ismét kell a maszk Olaszországban a munkahelyeken

ĀÚj egészségügyi szabály lépett életbe az olaszországi munkahelyeken péntektől, amely előírja a maszk használatát, miután megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma