Krónika

Teljesen felesleges a vízimadarak etetése

Több lesz a patkány is

Nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, kifejezetten felesleges a vízimadarak etetése. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közölte, az eljárás ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

Mint írták, a víziszárnyasok életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért az élelmezésük nem hasznos. A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér- és egyéb értéktelentáplálék-diéta megbetegíti őket (angyalszárnybetegség), szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a folyók és tavak szervesanyag-terhelését – hangsúlyozták a közleményben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. További gond, hogy az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű állatot vonz, amely tény rontja a szárnyasok társadalmi megítélését, és a céltalanul kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat.

Kapcsolódó írásaink