Krónika

Szükségállapot Olaszországban, öt tartományban súlyos a helyzet

A szakértők szerint a Marmoladán történt eset is a szárazságnak tudható be

Az olasz kormány öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek az aszály miatt. A szakemberek szerint a Marmolada vasárnapi gleccseromlása is a hegycsúcsokon tapasztalható extrém meleg miatt történt.

Szükségállapot Olaszországban, öt tartományban súlyos a helyzet
Hajók a szárazon – a Pó vízszintje hetven éve nem volt ennyire alacsony
Fotó: AFP/Andrea Carrubba

Rendkívüli intézkedéssel öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek az aszály miatt a római kabinet. A döntés EmiliaRomagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto és Piemont tartományokra vonatkozik, és a segélycsomag részeként több mint 36 millió euró jut a károk kompenzálására.

A rendkívüli kormánydöntéssel csaknem 11 millió eurós támogatásról határoztak Emilia-Romagna számára, kilencmilliót kap Lombardia, több mint hétmillióban részesül Piemont, majdnem ötmilliót kap Veneto, és több mint négymillióval segítik Friuli-Venezia Giuliát. Mindegyik régió az állam északi részén, a Pó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A térséget rendkívüli szárazság sújtja, szinte teljesen elmaradt a csapadék, a több mint hatszázötven kilométer hosszú folyó szintje hetven esztendő óta nem volt ennyire alacsony.

A helyi sajtó elkeseredett tudósításaiból kiviláglik, hogy az északi részeken télen az átlaghoz képest hetven százalékkal kevesebb volt a hó, a szokatlanul magas hőmérséklet miatt pedig sok jég olvadt meg az Alpokban. Ennek eredménye, hogy a Póba most kevesebb víz áramlik.

Maria Stella Gelmini, a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter bejelentése szerint a csomag részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. A tervek között szerepel egy vízügyi kormánybiztos kinevezése, valamint helyi fogyasztási korlátozások bevezetése. A Coldiretti termelői szövetség emlékeztetett, hogy az aszály sújtotta térség Olaszország éléskamrájának számít, ott állítják elő a határokon belül termelt élelmiszer-mennyiség harminc százalékát. Számításuk szerint csaknem 270 ezer agrárvállalkozás működését nehezíti a több mint fél éve tartó csapadékhiány.

Ugyancsak a drámai csapadékhiány és a hegycsúcsokon tapasztalható, szokatlanul magas hőmérséklet, a plusz 10 fok számlájára írják a szakemberek a Marmolada vasárnapi gleccseromlását – amely az eddigi ismeretek szerint hét halálos áldozatot követelt. Fontos megjegyezni, egy nyolcfős magyar csoport is a környéken tartózkodott, amikor az esemény történt, de mint Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője közölte, az érintettek épségben megúszták az esetet, és már haza is tértek otthonaikba. A Dolomitokban, ahol a szerencsétlenség történt, az egész tél aszályos volt, nagyon kevés hó hullt.
 

Kapcsolódó írásaink

Hamarabb kezdődött az aratás

ĀAz aszály nagy mértékben megnehezíti a gazdák dolgát, az elkövetkező napokban tovább csökkenhet a hazai termésátlag

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom