Gazdaság

Hamarabb kezdődött az aratás

Az aszály nagy mértékben megnehezíti a gazdák dolgát, az elkövetkező napokban tovább csökkenhet a hazai termésátlag

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól. Idén korábban kezdődött a kalászosok betakarítása, a nagy hőség miatt ugyanis hamarabb érik a gabona – közölte Nagy István agrárminiszter.

Hamarabb kezdődött az aratás
Az agrárkárenyhítési rendszerbe csaknem 230 ezer hektárt jelentettek
Fotó: MH/Katona László

Őszi árpából az aszály negatív rekordokat hoz Békés megyében, ahol az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag-ellátottságra is kihathat majd – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Békés megyében az őszi árpát csaknem 31 ezer, őszi búzát százezer hektárról takarítanak be a gazdák, az előbbi termény esetében már a terület 95 százalékán végeztek is.

Az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge. A szakemberek arra is rámutattak, hogy a sokéves átlaghoz képest 160 milliméterrel kevesebb csapadék esett idén. A hőség folytatódik, eső nem várható, ráadásul a szél egyfolytában fúj, ami tovább szárítja az amúgy is száraz talajt. A Dunántúlon valamivel jobb a helyzet, hiszen ott több csapadék esett az elmúlt hónapokban.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is megerősítette, hogy súlyos aszályproblémákkal kell megküzdeniük a magyar gazdáknak. Elmondása szerint nagyon nagy jelenleg a bizonytalanság a terméseredményekkel kapcsolatban, kiemelkedő eredményekre nem lehet számítani. Az aszály nagyon megnehezítette a termelők dolgát, ráadásul az elkövetkező napok forrósága is tovább ronthatja a termésátlagokat. Hozzátette: a legrosszabb helyzetben az alföldi gazdák vannak, hiszen ott komoly terméskiesés várható.

Az agrárkárenyhítési rendszerbe június 27-ig a termelők országosan csaknem 230 ezer hektár mezőgazdasági területre jelentettek aszálykárt. A bejelentések alapján a legsúlyosabb és legkiterjedtebb aszálykárok Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak – írta az Agrárminisztérium. A miniszter közölte: az extrém meleg miatt tovább bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett területek száma hazánkban. A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, a csapadékszegény időjárásra való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal június 24-től kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat, ami így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozik. Tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében – tette hozzá.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy a mezőgazdasági termelőknek a nyári betakarítási munkák megkezdése előtt fel kell készülniük a tűzvédelemre a munkagépek kapcsán, a betakarítás helyén és a telephelyeken. A gazdáknak figyelniük kell a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának átvizsgálására, különös tekintettel az akkumulátorokra és a kipufogórendszerekre. Kiemelte, fontos a tűzoltókészülékek ellenőrzése, a védőszántásokkal történő tűzvédelmi sávok kialakítása, a dohányzásra kijelölt helyek kijelölése, valamint az erre vonatkozó szabályok betartása.

Kapcsolódó írásaink