Krónika

Példátlan rendőri siker egy különösen aljas bűnügyben

Több mint százharminc embert tartóztattak le gyerekkereskedelem alapos gyanújával, és hatvan további bűnözőt azonosítottak a kontinensen – közölte tegnap az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

A hágai székhelyű hatóság tájékoztatása szerint az előállítások mellett a szerzett információk alapján több mint száz új nyomozást indítottak. A június 6-tól 13-ig tartó, több európai ország részvételével zajló, az európai határellenőrző ügynökség, a Frontex által koordinált akció során a gyermekkereskedelem és az embercsempészet több mint százharminc lehetséges áldozatát azonosították. A csaknem 22 500 rendőr bevonásával végzett akció folyamán mintegy 13 500 ingatlant is átkutattak, majdnem kétszázezer járművet és egymillió embert ellenőriztek, valamint több mint százezer dokumentumot fésültek át.

Az ellenőrzések eredményeként több mint 220 hamis, a gyerekkereskedelmet segítő okmányt foglaltak le. A hatóságok emellett több mint 11 130 kiskorút azonosítottak az emberkereskedelem és kizsákmányolás lehetséges áldozataiként, akik szexuális kizsákmányolásnak voltak kitéve, vagy bűnelkövetésre kényszerítették őket. A műveletben Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Németország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia és Ukrajna rendvédelmi szervei vettek részt.