Krónika

Lelőtték a ritka állatok trófeáit gyűjtő vadászt

Kivégzésszerű akció

Egy Dél-Afrika-szerte ismert, a veszélyeztetett állatokra utazó trófeavadászt lőttek le tegnap ismeretlenek a Limpopo tartománybeli Marken úton, a Kruger Nemzeti Park rezervátumának közelében.

Mint a helyi sajtó beszámolt róla, Riaan Naude-ot, a Pro Hunt Africa nevű vállalkozás 55 éves vezetőjét egy férfi lőtte agyon, aki megállt mellette, miután annak kocsija túlmelegedett. A tettes hidegvérrel, közvetlen közelről tüzelt Riaan Naude-ra. A trófeavadász Dél-Afrika északi részén működő cége vadász- és ökoszafari vállalkozásnak nevezi magát a Mi vagyunk az ön afrikai álma (We are your African dream) felkiáltással a honlapja nyitóoldalán.

A férfi sikerként könyvelte el zsiráfok, oroszlánok, elefántok és másfajta veszélyeztetett állatok megölését. A Pro Hunt Africa árlistája szerint a kíséret napi 350 dollár, míg egy krokodil elejtése 2500, egy zsiráfé pedig 1500 dollárba került. A kihalófélben lévő állatok vadászata régóta vita tárgya, legutóbb ötven európai parlamenti képviselő követelte ennek betiltását. A vadásztrófeák legnagyobb piaca egyébként az Egyesült Államok, amely az utóbbi tíz évben kétszázötvenezer importengedélyt adott ki, amely mintegy százezerrel megelőzi Kínát.