Krónika

Megrázta Dániát a lövöldözés

Három halálos áldozata és huszonhét sebesültje van a mentális gondokkal küzdő ámokfutónak

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a múlt hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés – jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke tegnap. Sajtótájékoztatón Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított – akit azóta őrizetbe vettek – egyedül követte el tettét. Hozzátette, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

Megrázta Dániát a lövöldözés
Gyász és döbbenet. Emlékezők a tragédia helyszínén
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Mads Claus

Már ismerték a hatóságok, azonban korábban nem követett el ilyen súlyos bűncselekményt.

A halálos áldozatok közül két 17 éves dán, egy pedig 47 éves orosz állampolgár. A sebesültek közül két dán és két svéd állampolgár állapota súlyos, de a tegnap reggeli beszámolók szerint stabil.

A koppenhágai rendőrség arról tájékoztatott, hogy 27 embert kezelnek kórházban a vasárnapi tragédiával összefüggésben. A négy súlyos állapotú sebesült mellett – akiket eltaláltak a lövések – hárman szenvedtek sebesüléseket golyótól, őket súrolták a lövedékek. Húszan a bevásárlóközpontból történő menekülés során sérültek meg, őket kéz- és lábcsonttöréssel kezelik.

Az ámokfutónak ugyan nem volt fegyverviselési engedélye, de a puska, amelyet használt, legálisan volt forgalomban, így megfelelt az egyébként szigorú dán fegyverbirtoklási szabályoknak.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, és háláját fejezte ki a rendőrség, illetve az egészségügyi és mentőszolgálat felé gyors és hatékony reakciójukért. Mint írták, a legmélyebb együttérzéssel gondolnak az áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában.

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen eseményeket, és ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is.

Kapcsolódó írásaink