Krónika

Bravúros operációt végeztek el a pécsi orvosok

Két hete egy ötvennégy éves férfit Zalalövőn, tűzifavágás közben ért baleset, amikor a fadaraboló gépbe nyúlt, és jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét levágta a faaprítógép.

Az Országos Mentőszolgálat a Zala Megyei Szent Ra­fael Kórházból a Pécsi Tudományegyetem PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára szállította a súlyos sérültet. A sérült végtagot a replantációra, vagyis visszaültetésre specializálódott, Kromek Lóránd, a klinika osztályvezető főorvosa által vezetett orvosi team nyolcórás műtéttel hozta rendbe, így megmentve a páciens kezét.

Az MTI arról számolt be, hogy Kromek Lóránd főorvos bizakodó a gyógyulási folyamatot illetően, de azt is hozzátette: „Betegünk még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe. Sérülése súlyosságát és jelentőségét az is fokozza, hogy jobbkezes. A lágyrészek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett és otthonában folytathatja gyógyulását.”

A PTE Klinikai Központja nagy múlttal rendelkezik a replantáció terén: Magyarországon először Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben, 1982-ben pedig ugyancsak Pécsett ültettek vissza először kart hazánkban. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja.

Kapcsolódó írásaink