Krónika

Másfél milliárd forintos forrást nyert kutatásra az onkológiai intézet

A rák nyomában

Jelentős, 1,5 milliárd forint összegű támogatást nyert el az Országos Onkológiai Intézet (OOI). A forrást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap biztosítja a Befektetés a jövőbe pályázat keretében.

A projekt egy hosszú távú stratégia megvalósításához járul hozzá, amelynek célja a daganatok onkogenomikai diagnosztizálásával a gyógyítás hatékonyabbá tétele, a betegek halálozási arányának mérséklése és ezáltal a megnyert életévek számának növelése. Mint tegnap az OOI tudatta, hazánkban a Nemzeti Rákregiszter alapján évente hatvan-nyolcvanezer új daganatos megbetegedés fordul elő.

A személyre szabott terápiás terv kialakításában jelentős támogatást jelenthet a daganatok genomikai alapú újra osztályozása, amely az onkológus szakorvosok személyre szabott döntéseit támogathatják – írták. Az új diagnosztikai, prognosztikai eljárások, a kapcsolódó innovatív fejlesztések és analitikai elemzések a hazai betegellátás színvonalát, biotechnológiai és gyógyszerfejlesztő vállalkozások nemzetközi versenyképességét segítik elő.

A projekt során központi onkológiai biobank is kialakításra kerül, ami biztosítja az új daganatbiológiával és genomikával kapcsolatos kutatásokhoz a megfelelően jellemzett mintákat. A daganatok folyamatos genomikai analízisével friss genetikai tesztek kialakítására nyílik lehetőség, amely a daganatos betegség korai felismerésével növeli a betegek gyógyulási esélyét.

Kapcsolódó írásaink