Krónika

Irán ismét az űrbe tör, sőt nemrég Kínával is összefogott a sikerért

Titoktartás övezi a projektet

Irán vasárnap másodszor is tesztindítást végzett a Zol-Dzsanna műholdat szállító rakétával – jelentette a Fars, Teherán félhivatalos hírügynöksége.

A közlés szerint az első kísérletet 2021 elején hajtották végre. Egyelőre nem tudni, sikeres volt-e a művelet, amelyet néhány nappal az ország atomprogramjáról folyó bécsi tárgyalások újrakezdése előtt hajtottak végre. A szilárd üzemanyaggal üzemelő rakéta kilövéséről a helyi televízió is beszámolt, azt azonban nem tudni, hogy pontosan mikor és hol hajtották végre.

A bejelentést azután tették, hogy műholdas felvételeken látni lehetett az előkészületeket a Szemnán tartományban lévő Homenei Imán űrrepülőtéren, ahol gyakoriak voltak a műholdak Föld körüli pályára helyezését célzó sikertelen kísérletek. A Fars szerint a Mohamed próféta unokájának lováról elnevezett Zol-Dzsanna 25,5 méter hosszú, 220 kilogramm hasznos terhet szállít és tudományos adatokat gyűjt majd a Föld körüli pályán.

Az Iráni Űrügynökséget (ISA) 2004-ben alapították. Az ISA-nak három településen – Mahdast, Shahrid és Qom – van telephelye. Itt folyik a kutatás-fejlesztés, a fokozatok tesztelése, a szuborbitális rakéták kilövése, illetve műholdak és űrszondák összeszerelése. A szervezet székhelye Teheránban van. Nemrégiben hivatalosan is megerősítették az ország szereplését a Kínai Moduláris Űrállomás-programban, így egy iráni asztronauta repülése sem zárható ki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom