Krónika

Nagyon súlyos a határhelyzet

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet a déli határnál – írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miután látogatást tett a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisán.

Nagyon súlyos a határhelyzet
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Idén a duplájára nőtt az illegális migráció
Fotó: HM/Zrínyi Nonprofit Kft.

A honvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta, idén több mint duplájára emelkedett azok száma, akik engedély nélkül próbáltak bejutni hazánkon keresztül az EU területére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, a kabinet álláspontja egyértelmű, a migrációs problémákat a kiindulópontjukon kell kezelni, ezért a honvédség a következő években is fenntartja NATO-vállalásait a missziós részvételekben. Ugyancsak tegnapi hír, hogy a magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint a polgárőrökkel együttműködve több csoportban 163 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében, és elfogtak egy embercsempészt is.

A 23 éves ukrán férfit előállították, ellene embercsempészés gyanúja miatt indult eljárás. Ugyanebben a térségben szombaton a magyar rendőrök osztrák kollégáikkal és a katonákkal együttműködve több csoportokban 111 illegális migránst tartóztattak fel. Az elfogottakat mind vissza­kísérték a határzárhoz. Korábban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, ősszel még nagyobb lehet az illegális migrációs nyomás.

Kapcsolódó írásaink