Krónika

Kánikula jön, fokozott figyelmet kér Müller Cecília

Ma nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos. Mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, efféle intézkedést akkor rendelnek el, ha a középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Kánikula jön, fokozott figyelmet kér Müller Cecília
Városi hűsölés a hőségben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az al-kohol, a magas koffein- és cukor-tartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. A járművezetőknek azt tanácsolták, fokozottan figyeljenek és vezessenek óvatosan, mert a hőség könnyen dekoncentráltsághoz vezethet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint e héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Müller Cecília egyben javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását valamint a programozott karbantartások elnapolását. A katasztrófavédelem külön felhívta a figyelmet, hogy senkit, de gyermeket különösen ne hagyjanak a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a kocsi belső hőmérséklete.

Aláhúzták, ha valaki ilyesmit tapasztal, késedelem nélkül tárcsázza a 112-es segélyhívószámot. Utaltak rá, ilyenkor megnőhet a szén-monoxid kialakulásának veszélye is, ugyanis az extém hőkülönbségek nyomán légdugó alakulhat egyes kéményekben. Hozzátették, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott rendkívül fontos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni.

Kapcsolódó írásaink