Krónika

Zsarulesen, éjszakai műszak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Múzeumok Éjszakájára megnyitja a Tevei utcai Rendőrségi Igazgatási Központ kapuit, látogatói előtt életre kelnek a máskor kordonnal elkerített helyszínek, és a Rendőrpalotában olyan helyekre is eljuthatnak, melyek a mindennapokban nem látogathatóak. 

Zsarulesen, éjszakai műszak
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Múzeumok Éjszakájára megnyitja a Tevei utcai Rendőrségi Igazgatási Központ kapuit
Fotó: police.hu

A rendezvény 19 órakor kezdődik a Rendőrpalota előtti díszburkolaton, ahol a rendőrség szakterületeinek sokszínűségét bemutató performansz nyitja meg a műsort a Készenléti Rendőrség Zenekarának közreműködésével.

A Rendőrpalota előtti téren az érdeklődők "testközelből" vehetnek részt egy baleseti helyszínelésen: a szervezők egy halálos autóbaleset helyszínét rendezik be, ahol a közlekedési szakemberek bemutatják, hogyan zajlik "élesben" egy szemle. A látogatók bemehetnek a helyszínelők sátrába is, kipróbálhatják a rendőrök által használt eszközöket.

A látogatók egy másik helyszínen, ugyancsak a Rendőrpalota előtti díszburkolaton egy emberölés vagy öngyilkosság helyszínét is berendezik, ahol a látogatók együtt nyomozhatnak a rendőrökkel. A vállalkozó kedvű érdeklődők nyomot rögzíthetnek, és a nyomozókkal együtt oldhatják meg az ügyet, illetve megnézhetik a helyszínelők speciális autóját is.

Az érdeklődőknek lehetőségük lesz belülről megnézni a Teve utcai Rendőrpalotát; olyan helyekre is eljuthatnak, amelyek egyébként a mindennapokban nem látogathatóak. A programon résztvevők például betekintést nyerhetnek a Tevékenység-irányítási Központ munkájába, ahol azok dolgoznak, akik a segélyhívásokat fogadják. Az épületbejárás során minden olyan különleges, érdekes információt elmondanak a látogatóknak, amely még soha, sehol nem hangzott el.

Emellett a Rendőrpalota parkolójában megtekinthető, hogy anno milyen autóval és motorral közlekedtek a rendőrök, illetve milyen egyenruhát viseltek.

Kapcsolódó írásaink

Feltárul a történelem

ĀEzeréves iratot és a legrégebbi magyarországi nyomtatott Bibliát is láthatjuk a Múzeumok Éjszakáján