Krónika

Újabb majomhimlő-fertőzéseket mutattak ki hazánkban

Emberről emberre terjed

Már tizenkét igazolt majomhimlős van Magyarországon – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Újabb majomhimlő-fertőzéseket mutattak ki hazánkban
Majomhimlő-vírus
Fotó: AFP/Science Photo Library/Thom

Az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést. A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él. A betegek általános állapota megfelelő, egyikük sem szorul kórházi kezelésre, otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlő-gyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz. A majomhimlő emberről emberre terjedő fertőzés. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről. A szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyes használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel. A betegség kettő–négy hétig tart.

Kapcsolódó írásaink

A levegőben is terjedhet a majomhimlő

ĀA majomhimlő vírusa a levegőben is terjedhet, de csak akkor, ha közben szoros, tartós, szemtől szemben érintkezést tartanak fenn – mondta az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) igazgatója újságíróknak