Krónika

A levegőben is terjedhet a majomhimlő

A majomhimlő vírusa a levegőben is terjedhet, de csak akkor, ha közben szoros, tartós, szemtől szemben érintkezést tartanak fenn – mondta az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) igazgatója újságíróknak.

Mivel a betegség túlnyomórészt meleg férfiak körében terjed, a CDC igazgatója, Rochelle Walensky figyelmeztette az orvosokat, hogy ne tévesszék össze a betegséget a gyakoribb, szexuális úton terjedő betegségekkel. A majomhimlő az emberi himlőhöz hasonló, Nyugat- és Közép-Afrika egyes ré­szein endémiás, ahol a fertőzött vadállatoktól lehet elkapni.

A betegség kitörését azonban az elmúlt hetekben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 28 tagállamában regisztrálták, és szerdáig 1285 esetet erősítettek meg olyan országokban, ahol a WHO adatai szerint a majomhimlő általában nem fordul elő. Az Egyesült Államokban 45 esetet regisztráltak, Walensky egy tájékoztató során elmondta, hogy a majomhimlő nem jelent ugyanolyan kockázatot a levegő útján történő terjedés szempontjából, mint a Covid–19.

„A majomhimlő vélhetően nem marad meg a levegőben, és jellemzően nem terjed a közös légtérben töltött rövid időszakok alatt – mondta. – A vírus vélhetően nem terjed olyan interakciók révén, mint például egy alkalmi beszélgetés, az élelmiszerboltban való elhaladás vagy ugyanazon tárgyak, például egy kilincs megérintése.”

Hozzátette, hogy bár a vírus szoros, tartós szemtől szembeni érintkezés során cseppfertőzéssel is terjedhet, de jellemzőbb, hogy a vírus a majomhimlős ember testén lévő testnedvekkel vagy sebekkel való közvetlen érintkezés útján fertőz, vagy a beteg személy ruházatával, ágyneműjével való érintkezés útján. A múlt hónapban Európában a kezdeti megbetegedések szinte kizárólag meleg és biszexuális férfiaknál fordultak elő, és ez a tendencia folytatódott.

Kapcsolódó írásaink