Krónika

Még egy vakcina kerülhet forgalomba a koronavírus ellen

Zöld jelzést kapott

Forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Európai Unió­ban a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát.

Ez az Európai Unióban alkalmazásra ajánlott hatodik olyan oltóanyag, amely az EMA szerint hatékony az új típusú koronavírus ellen. Az ügynökség mind a hat esetben gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést. A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti jóváhagyását. A közlemény szerint az EMA a Valneva vakcináját a 18 és 50 év közöttiek koronavírus elleni első beoltására ajánlja.

A vizsgálat során megfigyelt mellékhatások enyhék voltak, és az oltást követő néhány napon belül megszűntek. A leggyakoribb mellékhatások között gyengeséget, fáradtságot, fejfájást, izomfájdalmat és hányingert, az injekció beadásának helyén pedig enyhe fájdalmat figyeltek meg. A vállalat a vegyileg inaktivált vírusból állít elő vakcinát. Az eljárás hetven éve ismert. Az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják.

Kapcsolódó írásaink