Krónika

Jó a helyzet településeink többségében

Nincs jelentős változás a szennyvíz koronavírus-koncentrációjában

Nem tapasztaltak jelentős változást a szennyvíz koronavírus-koncentrációjában – közölte tegnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Jó a helyzet településeink többségében
Tesztelés Makaóban, ahol egy egész szállodát helyeztek vesztegzár alá
Fotó: AFP/Noel Celis

Mint írták, a 23. heti adatokhoz viszonyítva városaink többségét stagnáló tendencia jellemzi. A vizsgált budapesti agglomerációs települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta –, valamint Debrecen, Kaposvár, Miskolc és Nyíregyháza esetében azonban emelkedő tendencia figyelhető meg. További csökkenés Szolnokon és Veszprémben tapasztalható – jegyezték meg. A mért koncentrációk tíz mintavételi helyen az alacsony, egy tucat ponton a mérsékelt tartományba esnek.

Kapcsolódó hír, hogy miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánosan fenntartja, hogy minden hipotézist vizsgálnak a covid eredetével kapcsolatban, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója nemrég egy magas rangú európai politikusnak azt mondta, hogy a legvalószínűbb magyarázat a pandémiára egy katasztrofális baleset, ami egy vuhani laboratóriumban történt – közölte tegnap a Daily Mail. Mint korábban beszámoltunk róla, az új kórokozók eredetével foglalkozó úgynevezett tudományos tanácsadó csoport (SAGO) első előzetes jelentésében azt hangsúlyozta, hogy nincs meggyőző eredménye az évszázad legsúlyosabb világjárványa mögött álló vírus eredetéről.

Mint írták, vannak olyan kulcsfontosságú adatok, amelyek még nem állnak rendelkezésre annak teljes megértéséhez, hogyan kezdődött a pandémia. Szintén tegnapi hír, hogy több száz embert zártak be egy szállodába a Kína délkeleti részén fekvő Makaóban, miután a hétvégén elrendelt tömeges tesztelés nyomán újabb koronavírus-fertőzötteket azonosítottak – adta hírül a TDM (Teledifusao de Macau) nevű helyi rádiócsatorna.

Újabb elismerés Karikónak

Karikó Katalin tegnap megkapta az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját. Mint írták, Karikó Katalin azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetőek el a gyógyításban, olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein. A kutató saját listája szerint harminc módosított mRNS-alapú terápiát szeretne fejleszteni a jövőben. Közben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa díszdoktorai közé választotta a kutatóbiológust. Karikó Katalin számos díjat nyert már el.
(LMA)

Worldometers: eddig csaknem 544,972 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 6,342 millióan elhunytak, ugyanakkor már az 520,339 milliót is meghaladta a gyógyultak száma. A legtöbb új esetet tegnapra virradóan Tajvanon (56 404), Ausztráliában (31595), Észak-Koreában (17 260), Japánban (10 207) és Dél-Koreában (9283) találták. A legtöbb új áldozatot a hivatalos közlemények szerint Tajvanon (115), Oroszországban (60), Ausztráliában (58), Thaiföldön (21) és Japánban (13) regisztrálták. A legtöbben eddig hivatalosan az Egyesült Államokban (1 038 385) hunytak el.

Kapcsolódó írásaink